Vesti
02.09.2021. 06:05
Đoko Kesić

Pravo lice naroda

Ustoličenje Joanikija: Crna Gora u rukama nečastivog

Crna Gora 1.9.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Crnoj Gori i Crnogorcima u ovim rabotama ne treba pomagati. Šta god da urade, biće to pravo lice naroda koje je konvertitski, u poslednjih 70 godina, više puta promenilo veru, nacionalna i državna uverenja.

Ako pokušate da napišete nešto o Crnoj Gori danas, u problemu ste. Odakle početi? Jer Crnogorac danas u Crnoj Gori nije pitanje nacionalne pripadnosti, već sitnih lukrativnih rabota. Crnogoraca je danas tamo toliko koliko su plaćeni to da budu: mesečnim tankom automobilskog rezervoara ili „što mi je DPS zaposlio dijete za učitelja u Šavničkom katunu, školu će kasnije završit“. Ili što je pesnik amater u Bijelom Polju dobio nagradu za zbirku pesama koju još nije objavio...

Crnogorci su danas nacionalna manjina u Crnoj Gori, više ih ima na Dedinju, na Terazijskom grebenu, na Vračaru. Istina, ima i onih koji se okupljaju oko mita o Božićnoj buni „zelenaša“ na Cetinju 1919. koju, po nekim istorijskim sećanjima, nije gušila vojska niti policija, već omladina iz Nikšića...

Istina, Crnu Goru već tri decenije deli mržnja prema Srbima, na čemu se i zasnivala doktrina vlasti DPS-a. Podeljene su porodice, brakovi, deca u vrtiću. Sve je to zaostavština 30-godišnje politike, čije posledice teško da će se ispeglati u narednih sto godina.

Ako već pišete o Crnoj Gori danas, morate početi od prašine koju diže nevelika grupa Crnogoraca podanika Mila Đukanovića zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju. Zašto su datum i mesto sporni? Doskorašnji gospodar Crne Gore želi da ostvari bar jednu pobedu posle izbornog poraza, da uzvrati udarac SPC koja ga je litijama poslala u političku prošlost. Misli, nema Amfilohija, sad možemo da radimo šta hoćemo!?

Sahrana Mitropolita Amfilohija 1.9.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Na Cetinju ovih dana sve – od koreografije do njihovog „patrijarha“ raspopa Miraša Dedeića – namazano je ratnim bojama: kažu „Okupirali su nas Srbi“, kao da Srbi ne žive tu. Sve se odvija u cirku negacija negacije.

Moguće rešenje konflikta u najavi je odlaganje inauguracije novog mitropolita ili premeštanje svečanog čina na drugo mesto. Ukoliko se odloži, ili održi uz tuču i pucanje, onda je sudbina Crne Gore u rukama nečastivog. U tom slučaju bi se upokojeni mitropolit Amfilohije Radović, najznamenitiji narodni tribun u modernim vremenima, okrenuo u grobu i pred Svevišnjim se odrekao ovakve Crne Gore i nikakvih Crnogoraca, a Đukanović bi odneo ne malu političku pobedu...

Šta je prethodilo ovom zamešateljstvu. Verujem, za sve su krivi Lenjin i Josip Broz. Lenjin što je ukinuo pravu crkvu i umesto nje napravio novu u vidu Prezidijuma KP boljševika. Broz jer je 1945, da bi oslabio srpski nacionalni korpus, doneo dekret da su Crnogorci nacija. To su oni zdušno prihvatili, iako su 1941. oko 85 odsto bili Srbi.

Milo Đukanović, pod patronatom Nemačke, SAD i Engleske, razumeo je da, ako želi da otvori vrata istorije, mora da osnuje dve institucije: Crnogorsku crkvu i crnogorski jezik. Počeo je sa jezikom, njegove dukljanske skutonoše uzele su crnogorski dijalekt i dopisali dva grafema (slovna znaka) meko s (šj) i meko z (žj). Hrvati su mu napisali Gramatiku, a dekretom je ukinuo srpski jezik, srpsku književnost, srpsku istoriju, Nemanjići su postali Crnogorci. Iz škola je izbacio sve nastavnike koji nisu prihvatili „novi jezik“.

Sa jezikom je to uslovno prošlo, jer u Crnoj Gori malo ko čita, svi pišu. Međutim, sa novom crkvom nikako. Đukanović je razumeo da bez crkve ne može da zaokruži apsolutnu crnogorsku državnost. Na čelu Crnogorske mitropolije je stolovao Amfilohije, za njega visok kao Everest. Posle višegodišnjeg odmeravanja snaga, pregovara i raznih tajnih lukrativnih ponuda doneo je Zakon o verskoj ravnopravnosti, zapravo pokušao je da otme SPC u Crnoj Gori crkveno zemljište...

Rezultat ove avanture je poznat. Duhovno-civilizacijska tradicija SPC stara više od osam vekova, kao buniku pored puta, zgazila je diktaturu staru 30 godina.

Crnoj Gori i Crnogorcima u ovim rabotama ne treba pomagati. Šta god da urade, biće to pravo lice naroda koje je konvertitski, u poslednjih 70 godina, više puta promenilo veru, nacionalna i državna uverenja. Zlobnici će dodati, „nikakvo čudo, jer oni su potomci pastva Lažnog cara Šćepana Malog“. Mi ćemo u ovom slučaju biti suzdržani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ništa nije isto, samo njega ima
Zdravko Krivokapić

Crna Gora

22.08.2021. 07:40

Ništa nije isto, samo njega ima

Godinu dana od kako je DPS izgubio parlamentarne izbore, vladajuća većina podeljena je sukobima i razmiricama, a rezultat toga je blokada parlamenta i izvršne vlasti. Da li je rešenje u vanrednim izborima?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve