Svet
24.11.2022. 13:05
Beta

Sarajevo

Sud BiH oslobodio krivice osobe optužene za smrt Dženana Memića

Sud Bosne i Hercegovine
Izvor: Shutterstock

Sud BiH oslobodio je krivice pet osoba, optuženih u vezi sa smrću mladića Dženana Memića 2016. godine u sarajevskom naselju Ilidža.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić, koja je bila sa Dženanom u noći 8. februara 2016, kada je mladić stradao.

Među optuženima bili su i policajci MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić, kao i recepcioner hotela "Kristal" Muamer Ožegović.

Oni su bili optuženi da su delovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede, od kojih je kasnije preminuo.

Zatim su, kako je tokom postupka navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške telesne povrede, od kojih je preminuo.

Porodica Memić je posle izricanja presude napustila sudnicu, prehodno naglašavajući da presuda nije pravedna i da će se oni nastaviti boriti za pravdu.

Posle izricanja presude sudija Perić se obratio ocu pokojnog Dženana, Murizu Memiću.

"Ne gubite nadu, ovo je prvostepena presuda. Ne dozvolite da se nesrećom manipuliše. Bilo je dosta medijskih manipulacija", kazao je sudija Perić posle čitanja presude.

"Sram vas bilo, pravde će biti. Kunem vam se bogom da se na ovome neće završiti", rekla je Arijana Memić, sestra pokojnog Dženana, obraćajući se sudiji Branku Periću.

Dženan Memić je 8. februara 2016. u ilidžanskoj Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo sedam dana kasnije u bolnici.

Porodica Memić skoro sedam godina tvrdi da je Dženan ubijen i da su u zataškavanje negovog ubistva umešani ljudi iz policije i pravosuđa.

Mnogo puta su u Sarajevu organizovani protesti "Pravda za Dženana", a porodica Memić je usko sarađivala sa grupom "Pravda za Davida" i porodicom mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, stradalog u martu 2018. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Priča o građanskoj Bosni je glupost. Ne znaju šta je građansko društvo"
Bosna

Intervju-Nenad Kecmanović

10.10.2022. 12:05

"Priča o građanskoj Bosni je glupost. Ne znaju šta je građansko društvo"

Na izborima u Bosni i Hercegovini birani su novi članovi tročlanog Predsedništva BiH, poslanici entitetskih parlamenata, a u Republici Srpskoj biran je i predsednik. U jednom trenutku činilo se čak i da je Milorad Dodik pred porazom na predsedničkim izborima, ali su zvanični rezultati ipak drugačiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve