Svet
20.06.2022. 17:16
Beta

Edi Rama

"Sve smo bliže strateškom partnerstvu Albanije i Kosova"

Edi Rama
Izvor: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da se posle svakog zajedničkog susreta s kosovskim zvaničnicima sve više približavaju glavnom cilju strateškog partnerstva dve zemlje koji je dogovoren u Prizrenu 2014. godine.

"Dogovorili smo se da povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije po prvi put organizujemo zajedničku skupštinu dve republike. Jubilarna sednica na kojoj će se poslanici obe zemlje zajedno obratiti albanskom narodu", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. 
 

Kazao je da su se i danas dogovorili da se krajem godine izda zajednički vladin časopis, "da se vide svi dogovori i stepen njihove implementacije". 

"Sa sadašnjom Vladom Kosova imamo najviši nivo implementacije potpisanih sporazuma, uključujući i one sporazume koji su potpisani u prošlosti. Nadam se da će se to smatrati činjenicom i neće poslužiti kao razlog za spekulacije političke prirode, jer nisam zainteresovan da se mešam u politički život Kosova", rekao je Rama. 

Rama je dodao da bi bilo "iznenadjenje" da se o svemu slaže s Kurtijem. 

"Bilo bi iznenadjenje da smo se oko svega dogovorili sa Aljbinom, to bi onda bio problem, to što se ne slažemo oko svega znači da smo dobro", rekao je Rama. 

Kurti je rekao da je danas potpisano još 19 sporazuma, iz oblasti obrazovanja, zdravstva, bezbednosti i drugih oblasti.

"Bilateralni sporazumi izmedju dve zemlje su potpisani da bi se odnosi unapredili i da bi se gradjanima, kao i danas, ponudila potreba i želja za razvojem, jednakošću i blagostanjem", rekao je on. 

Upitan da li radi na rušenju Kurtijeve vlade, Rama je rekao da Kurti može biti srušen samo sopstvenim protestom. 

"Kurtijeva vlada može biti srušena samo Aljbinovim protestom, sve dok Aljbin ne protestuje protiv njegove vlade, nema ko da ga svrgne", rekao je Rama. 

Rama je izjavio da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne objedinjuje njegove stavove sa stavovima kosovskog premijera, iako to, prema njegovim rečima, nije prepreka bilateralnim odnosima. 

Rama je dodao da ono što se sprovodi u odnosu na "Otvoreni Balkan" trebalo bi da se primeni i u odnosu na Kosovo. 

"Tačno je da nas 'Otvoreni Balkan' ne spaja, ali nas ne deli. U ovom trenutku imamo različite perspektive, ali te perspektive nas ne sprečavaju da idemo napred u bilateralnim odnosima", kazao je Rama. 
 

On je naglasio da će ukidanje carinskih tarifa od strane Albanije početi jednostrano, jer je "Kosovo tražilo neko vreme za ekonomsku analizu".  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi non pejper? Albanija lobira za prijem Kosova u SE
kosovo

Komitet ministara

04.06.2022. 12:55

Novi non pejper? Albanija lobira za prijem Kosova u SE

Predstavnici Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara SE non-pejper o Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, saznaje Kosovo onlajn.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve