Vesti
10.06.2022. 10:51
Rade Jerinić

"Otvoreni Balkan"

Šta je sve dogovoreno na Samitu u Ohridu

Dritan Abazović, Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski 9.6.2022.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

"To je ideja ljudi koji znaju da će albanski farmeri i seljaci biti zadovoljni ako svoje krastavce i paradajz izvezu u Srbiju, kao i da mi nešto izvezemo njima, a da pritom ne razmišljamo kako ćemo da napakostimo jedni drugima. Ideja je naša i ona znači da ’Otvoreni Balkan’ pripada balkanskim narodima“, izjavio je na dvodnevnom samitu u Ohridu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle ovog susreta na kome je potpisan i niz konkretnih sporazuma jasno je da je ideja zaživela i da više ne postoji nimalo sumnje da ona ne donosi korist svima u ovom regionu. Konkretne benefite u ovom trenutku uživaju donekle samo građani Srbije, Makedonije i Kosova, ali postoji izvesna doza optimizma da će se inicijativi ubrzo priključiti i Crna Gora i Bosna i Hercegovina koje su ove godine bile u ulogama gosta i posmatrača. Jedini koji su za sada čvrsto protiv ove ideje jesu političke snage u Prištini koje u ovoj inicijativi vide prikrivene ekspanzionističke ambicije Srbije.

Pored njih, samitu su prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, koji je prvobitno trebalo da se obrati posredstvom video-linka, ali se u sredu pojavio na samom samitu, gde je zdušno pozdravio ovu inicijativu.

Svi učesnici skupa saglasili su se da "Open Balkan“ predstavlja ogroman ekonomski potencijal čiji sinergetski efekat po zemlje regiona može biti čudesan. Najbližu procenu ovog efekta dao je sam komesar Varhelji koji je u svom obraćanju rekao da BDP zemalja regiona može porasti više od 30 odsto, što je sjajan razvojni potencijal. Sa ovom ocenom slažu se i stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Savić uveren je u postojanje sinergetskog efekta kao posledice inicijative "Otvoreni Balkan“ jer u svakom slučaju zajedničko tržište veće je od pojedinačnih tržišta balkanskih državica.

"Severna Makedonija i Albanija svakako će imati koristi jer Srbija je veliko tržište kojem bi mogle lakše da pristupe. Drugo je pitanje šta one imaju da ponude tom tržištu“, kaže profesor Savić za "Ekspres“.

Srbija bi pak osim u tom trgovinskom smislu, jer bi joj bio olakšan izvoz u Severnu Makedoniju i Albaniju, koristi imala i utoliko što bi lakše mogla da nadomesti nedostajuću radnu snagu.

"Na srpskim gradilištima rade Turci, Indijci, sa raznih strana dolaze. A uz ’Otvoreni Balkan’ mnogo bismo lakše došli do radne snage iz Severne Makedonije i Albanije“, ocenjuje Savić.

Pozitivno bi, dodaje, ova inicijativa uticala i na turizam jer bi srpskim turistima još pristupačnije bilo i albansko more.

"Šteta je samo što se i ostale članice Cefte (Bosna i Hercegovina i Crna Gora) još nisu priključile inicijativi jer bi tako taj sinergetski efekat bio još veći. Svi bi imali koristi od toga“, kaže profesor Savić ocenjujući da bi tu stvar najefikasnije mogle da "poguraju“ strane sile koje utiču na politička zbivanja u Sarajevu i Podgorici.

Naravno, mnogi ocenjuju da je prisustvo zvaničnika Evropske unije i SAD jasan signal na koji način ove sile vide inicijativu "Open Balkan“.

Na samitu učesnici su se usaglasili da se naprave radne grupe koje će rešavati urgentna pitanja zajedničkim snagama, a da će im prvi prioritet na kome će raditi od sledećeg meseca biti obezbeđivanje dovoljno hrane i sirovina za zemlje regiona. Sledeći sastanak najavljen je za septembar, a domaćin će biti Albanija i tada će se zemlje "Open Balkana“ baviti energetskom stabilnošću i krizom koja je na vidiku.

Dritan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore: "Sledeći put da nas bude šest"
 
"Sve teme koje su tretirane isključivo se odnose na životni standard građana regiona. Bilo da se radi o turizmu, energetici, aktuelnoj krizi u Evropi, infrastrukturnim projektima...
Ovo je novi pristup, predstavlja totalni zaokret od onoga što su do sada bile tretirane teme i apelujem da naredni put ne bude nas pet, već šest. ’Balkan open’ svaki put treba da ima sve više učesnika i lidera i da konačno radimo one stvari koje građani od nas očekuju. Mislim da ova slika šalje poruku u region.
Voleo bih da ovaj isti sastav, pojačan šestom državom, vidimo uskoro u Crnoj Gori. Mi smo zainteresovani za saradnju, naša ruka prijateljstva je pružena.“
 
Zoran Tegeltija, predsedavajući Veća ministara BiH: "Mi se pripremamo i želimo članstvo"
 
"Ja sam ovde jer znam da skoro cela poslovna zajednica u BiH želi da bude deo projekta ’Otvoreni Balkan’ i većina političara, pa da kažem i entiteta, opredeljena je da pristupi ovom projektu. Tu sam da prenesem poruku članovima ’Otvorenog Balkana’ da se BiH priprema i želi da što pre postane član.“
 
Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Severne Makedonije: "Građani ne mogu biti taoci iščekivanja datuma"
 
"Kao država imamo obavezu da obezbedimo bolji život za građane, bolju infrastrukturu i bolji politički sistem. Građani Severne Makedonije ne mogu biti taoci iščekivanja datuma za EU. To ne zavisi od nas, mi naš posao imamo završen sa četiri pozitivna izveštaja Evropske komisije i 45 odsto usaglašenog zakonodavstva sa EU.
’Otvoreni Balkan’ je originalna, organska inicijativa tri zemlje, bazirana na evropskim vrednostima, jer građani naše tri zemlje, a verujem i ostalih zemalja, imaju prava da žive na osnovu evropskih vrednosti i sarađuju među sobom.“
 
 
Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU: "Region ima potencijal za rast, od vas zavisi"
 
"Prema našim procenama, region bi mogao da uveća svoj ukupni BDP za jednu trećinu samo na osnovu integracije sprovedene na terenu. Region ima potencijal za rast, ali samo ga vi možete i doneti. EU će pomoći, sa pre svega ekonomskim i investicionim planom i plasmanom na zajedničko evropsko tržište.“
 
 
Edi Rama, predsednik vlade Albanije: "Teška vremena"
 
"Doći će vreme kada će jedno zrno žita vredeti kao danas vreća. Doći će vreme kada će jedan kilovat električne energije vredeti kao megavat danas. Zato ’Open Balkan’ mora da postoji i mora brzo da se razvija. Svi oni koji su protiv ovog projekta sudbinski su osuđeni na razočaranje.“
 

 

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: "Zadovoljan sam što smo razgovarali o svim otvorenim pitanjima. Da me dobro razumeju svi, ne može to odmah da donese rezultat, ali biće svakog dana sve više vidljivo. Moramo da vidimo kako još da uprostimo procedure na granici, borićemo se za bolji život naših građana. U nekoliko rečenica da sumiram: dosta toga smo postigli, ako analizirate danas i ekonomske odnose, nemamo bilateralne otvorene probleme, to su velike stvari koje su donele ogromne promene u prethodnom periodu.“
 

 

Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji: "Ovde sam da pružim podršku ovom projektu jer je to originalan projekat saradnje i veoma vredan za zemlje koje učestvuju.“
 

Svi sporazumi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama potpisali su Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i ministarka kulture Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu, s ciljem promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja. Ministri kulture memorandum su potpisali s namerom da se proširi regionalna saradnja, podstakne kulturni razvoj i ulaganje u sektor umetnosti i kulture i zapošljavanja umetnika na Zapadnom Balkanu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između naše zemlje, Albanije i Severne Makedonije. Direktorka Poreske uprave Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"EU računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata"
Srbija i Evropska unija

Žozep Borel

08.06.2022. 09:10

"EU računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera sa zajedničkim principima, vrednostima, bezbednosti i prosperitetom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve