Svet
17.08.2021. 21:47
R.E.

Avganistan

Talibani obećavaju mir, školovanje žena, slobodu medija

Zabihula Mudžahid, 17. 8. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Glavni predstavnik pokreta talibana Zabihula Mudžahid izjavio je tokom svoje prve konferencije za novinare da "talibani ne žele ni spoljne, ni unutrašnje neprijatelje".

On je poručio da talibani žele prijateljske odnose sa drugim zemljama i potvrdio da će poštovati prava žena u okvirima islamskih propisa, istakavši da će ženama biti dozvoljeno da se školuju, da rade u obrazovanju i zdravstvu i da, kako je rekao, budu aktivne u društvenom životu u skladu sa šerijatskim zakonima, preneo je Rojters.

"Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Ali, naše žene su muslimanke i moraju da poštuju šerijatski zakon. One će raditi rame uz rame sa nama i želimo da uverimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije", ukazao je Zabihula Mudžahid.

On je izjavio da želi da uveri sve da talibani "nikome neće naneti zlo", da ne žele probleme s međunarodnom zajednicom i neće zabraniti rad privatnim medijima, već će omogućiti da oni rade slobodno i nezavisno.

Ipak, predočio je i da mediji moraju da budu nepristrasni i da ne smeju da rade protiv islamskih vrednosti.

"Mediji ne bi trebalo da rade protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebalo da promovišu podele, već bi trebalo da rade na jedinstvu Avganistana", rekao je Mudžahid.

Njegov pomirljivi ton tokom konferencije za novinare je u oštroj suprotnosti s komentarima prvog potpredsednika Avganistana Amrulaha Saleha, koji se proglasio "legitimnim prelaznim predsednikom" i obećao da se neće "pokloniti pred novim vladarima Kabula".

Prva konferencija za novinare talibana je održana u trenutku dok SAD i zapadni saveznici evakuišu strane diplomate iz Kabula.

Istovremeno, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan pozvao je sve strane u avganistanskom sukobu da poštuju ljudska prava i podsetio da je taj sud sa sedištem u Hagu nadležan i za vođenje krivičnog postupka protiv genocida, zločina protiv čovecnosti ili ratnih zločina počinjenih u Avganistanu, jer je ta zemlja 2003. godine pristupila Međunarodnom krivičnom sudu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi
Talibani

Malala Jusufzai zabrinuta

17.08.2021. 09:38

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi

Zvaničnik talibana Anamulah Samangani najavio je opštu amnestiju za sve u Avganistanu i pozvao žene da se pridruže njihovoj vladi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve