Svet
28.06.2021. 22:55
Tanjug

Da li je potrebna?

Treća doza Astrazeneke stvara jak imunološki odgovor

Vakcina Astrazeneka
Izvor: EPA / RUNGROJ YONGRIT

Treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Covida-19, saopštili su medicinski stručnjaci sa ovog univerziteta.

Iz Univerziteta ukazuju, međutim, da, za sada, nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitela, dok se imunizacija drugom dozom može odložiti do 45 nedelja i takođe doprinosi jacanju imuniteta.

Direktor Oksford vakcina grupe Endrju Polard rekao je da je potvrđeno da ova vakcina pruža zaštitu od aktuelnih varijanti korona virusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne, prenosi Glas Amerike.

vakcina AstraZeneka
Izvor: EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

"Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećh doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv korona virusa, nije prihvatljivo", rekao je Polard.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve