Život
24.06.2021. 14:37

Dobra vest

Fajzer-BioNTeka i protiv delta varijante

vakcine, vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Vakcina farmaceutskih kuća Fajzer i BioNTek veoma je efikasna protiv delta verzije kovid-19, izjavio je zvaničnik kompanije Fajzer u Izraelu.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), korona virus delta je prvi put identifikovan u Indiji, a postaje i globalno dominantna verzija korona virusa, preneo je Rojters.

"Podaci koje danas imamo, prikupljeni iz istraživanja koja sprovodimo u laboratoriji, uključujući podatke sa onih mesta gde je indijska varijanta delta, zamenila britansku kao uobičajenu varijantu, ukazuju na to da je naša vakcina vrlo efikasna, oko 90 odsto u prevenciji korona virusne bolesti kovid-19", rekao je izraelskom vojnom radiju Alon Rapaport, medicinski direktor Fajzera u Izraelu.

Izraelu, koji ima jednu od najnaprednijih kampanja vakcinacije na svetu koja se, uglavnom, zasniva na vakcinama Fajzer-BioNTeka, još uvek nedostaje dovoljno podataka da stekne uvid u efikasnost vakcine protiv delta varijante, kazala je Šaron Alroi-Preis, šefica javnog zdravlja u izraelskom Ministarstvu zdravlja.

"Sada prikupljamo podatke. Tek sada imamo prve slučajeve delta varijante u Izraelu - oko 200 takvih - pa ćemo uskoro znati više", rekla je ona juče novinarima.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta soj "ne mari" za leto?
maska, korona, plaža, more

Mračne sumnje virusologa

24.06.2021. 09:41

Delta soj "ne mari" za leto?

Austrijski virusolog Norbert Novotni upozorava da bi delta soj korona virusa mogao da upropasti ovo leto. Čini se, kaže, da se ovaj soj ne pridržava sezonskog efekta, te je rezistentniji na toplotu i 60 odsto zarazniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve