Svet
14.09.2021. 22:25
Tanjug

Erdogan

"Turska nema kapaciteta za novi izbeglički talas"

Erdogan
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Turska nema kapaciteta da se bori sa mogućim novim talasom izbeglica iz Avganistana, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kako je saopšteno iz Erdoganovog kabineta, on je istakao da Nemačka i ostale države članice EU treba da pomognu susedima Avganistana "kako bi mogli da nose teret avganistanske migracije", prenosi AP.

Erdogan je podvukao da Turska nema kapaciteta da se bori sa novim teretom migranata, kaže se u saopštenju.

Dodao je da niko ne želi da ponovo preživljava iskustva slična onima kada je krenuo talas izbeglica iz Sirije 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi stigle u Grčku čamcima iz Turske na putu da traže azil u prosperitetnijim zemljama EU.

Ergodan je rekao Štajnmajeru da EU treba da "hitno preduzme korake" kako bi obezbedilaprimenu sporazuma iz 2016. sa Truskom, koja se tada obavezala da će zaustaviti prioliv migranata u Evropu u zamenu za bezvizni režim i znatnu finansijsku pomoć.

Istakao je da to bit ti koraci trebalo da budu nastavak pregovora o članstvu Turske u EU, obnova carinske unije i garantovanje bezviznog režima za turske građane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vrhovni vođa talibana je mrtav?
Avganistan, Talibani, 6. 9. 2021.

Abdul Gani Baradar

14.09.2021. 14:39

Vrhovni vođa talibana je mrtav?

Vrhovni vođa talibana, mula Hibitula Akunzada i potpredsednik vlade talibana Abdul Gani Baradar nisu viđeni u javnosti u Kabulu od kako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, što pokreće sumnje da li su oni još u životu, piše Gardijan.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve