Svet
06.12.2022. 16:21
Beta-AP

Vežbe u Egejskom moru

Turska ponovo preti Grčkoj

Turska i Grčka
Izvor: Shutterstock

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u utorak je ponovo zapretio da će "preduzeti akciju" protiv Grčke zbog njene vojne aktivnosti na svojim ostrvima u Egejskom moru za koja Ankara kaže da bi trebalo da ostanu demilitarizovana u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Komentari ministra usledili su nakon izveštaja o grčkim vojnim vežbama na ostrvima Rodos i Lezbos u Egejskom moru.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na nekim ostrvima blizu njene obale kršenje njihovog "nevojnog statusa" po međunarodnom pravu.

Atina je saopštila da mora da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na svojoj zapadnoj obali, prekoputa ostrva.

Čavušoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom izjavio da bi "nastavak kršenja sporazuma" ugrozio suverenitet Turske i primorao je da brani svoja prava.

"Ne možemo da ćutimo. Grčka treba da se odrekne kršenja sporazuma. Ili će se povući po tom pitanju i pridržavati se sporazuma ili ćemo učiniti sve što je potrebno", rekao je on.

"Nastavićemo da preduzimamo neophodne korake i pravno u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, i na terenu", rekao je Čavušoglu.

Turska i Grčka - članice NATO-a, decenijama se spore oko niza pitanja, među kojima su granice u Egejskom moru.

Čavušoglu je rekao da "Grčka ne bi trebalo da zaboravi da oni koji seju vetar, žanju oluju" i poručio: "Ako ne želite mir, mi ćemo učiniti šta je potrebno".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija u Turskoj u padu prvi put u više od godinu dana
Cene, inflacija

Konačno.

05.12.2022. 11:01

Inflacija u Turskoj u padu prvi put u više od godinu dana

Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena prvi put posle konstantnog rasta tokm nešto više od godinu dana, objavio je turski statistički institut.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve