Svet
20.05.2024. 14:33
Beta-AP

Optužbe za ratne zločine

Tužilac u Hagu tražio naloge za hapšenje Netenjahua i lidera Hamasa i Izraela

1
Izvor: Beta / Pool UPI / Debbie Hill

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan zatražio je da se izdaju nalozi za hapšenje lidera Hamasa i Izraela, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, na osnovi optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi.

Kan je rekao da veruje da su Netanjahu, izraelski ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

''Postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti'', rekao je tužitelj Međunarodnog suda pravde.

Ta odluka stavlja Netanjahua u društvo ruskog predsednika Vladimira Putina, za kojim je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Kan je za CNN obrazložio za šta se terete osumnjičeni.

"Među optužbama protiv čelnika Hamasa nalaze se istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napad u pritvoru, a optužbe protiv Netanjahua i Galanta obuhvataju izazivanje istrebljenja, izazivanje gladi kao metode rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći, i namerno ciljanje civila u sukobu", precizirao je Kan.

Veće sudijaa Međunarodnog krivičnog suda razmotriće Kanov zahtev za naloge za hapšenje.

Agresija Izraela na Gazu počela je 7. oktobra nakon napada islamista predvođenih Hamasom na jug Izraela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve