Svet
02.11.2023. 13:46
Beta-AP

Država Alabama

Odobren nov način ubistva zatvorenika osuđenih na smrt

Smrtna kazna, smrtonosna injekcija, pogubljenje
Izvor: Shutterstock

Vrhovni sud američke savezne države Alabame je doneo odluku da ta država može da pogubi zatvorenika gasovitim azotom, metodom koja nikad ranije nije korišćena za izvršenje smrtne kazne i koju su protivnici uporedili sa ljudskim eksperimentisanjem.

Odlukom je Alabama bliže tome da bude prva država koja će izvršiti pogubljenje gasom azota, a do sada su i Oklahoma i Misisipi odobrile gasoviti azot kao metod pogubljenja, ali nijedna država još uvek nije to primenila.

Državni tužilac Alabame je pred sudom naveo da namerava da upotrebi gasoviti azot u pogubljenju Keneta Judžina Smita. Tačan datum pogubljenja će odrediti guvernerka Alabame Kej Ajvi.

Prema toj metodi, zatvorenik bi bio primoran da udiše samo azot, lišavajući ga kiseonika koji je potreban za održavanje telesnih funkcija i tako uzrokujući njegovu smrt.

Dok su zagovornici nove metode teoretisali da bi bila bezbolna, protivnici su je uporedili sa ljudskim eksperimentisanjem.

Država je prošle godine bezuspešno pokušala da pogubi Smita smrtonosnom inekcijom. Odeljenje za popravne kazne Alabame je odustalo od pogubljenja kada tim za pogubljenje nije mogao da pogodi venu.

Kenet Judžin Smit je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubistvo za najam Elizabet Senet u okrugu Kolbert u Alabami 1988. godine.

Smit je bio jedan od dvojice muškaraca kojima je od strane njenog muža koji je bio lokalni sveštenik plaćeno po 1.000 dolara svakom da ubiju Senetovu. On je bio duboko u dugovima i želeo je da naplati osiguranje.

Ubistvo i otkrića o tome ko stoji iza toga potresli su malu zajednicu na severu Alabame. Njen muž se ubio nedelju dana kasnije. Drugi muškarac osuđen za ubistvo pogubljen je 2010. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"A da nam javite malo ranije da ćemo biti pogubljeni?"
Smrtna kazna, vešanje

Smrtna kazna u Japanu

05.11.2021. 18:05

"A da nam javite malo ranije da ćemo biti pogubljeni?"

Dvojica osuđenika na smrt u Japanu tužili su vladu, tvrdeći da je “nehumana” praksa o obaveštavanju zatvorenika samo nekoliko sati pre njihovog pogubljena, preneli su lokalni mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve