Svet
03.11.2023. 18:30
Beta

Zagađenje vazduha

U Nju Delhiju se NE DIŠE

Zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Lokalne vlasti Nju Delhija su zatvorile sve osnovne škole i zabranile saobraćaj vozila na području grada zbog izmaglice smoga koji izaziva zdravstvene smetnje velikom broju ljudi.

Vlasti su postavile prskalice za vodu i "topove protiv smoga" da smanje izmaglicu, a mnogi ljudi su koristili maske da bi se zaštitili od zagađenja vazduha.

Gradska vlada najavila je kaznu od 20.000 rupija (240 dolara) za vozače koji koriste automobile na benzin i dizel, autobuse i kamione koji pospešuju stvaranje smoga, obično modele stare od 10 do 15 godina.

Prema državnom Centralnom odboru za kontrolu zagađenja, indeks kvaliteta vazduha premašio je oznaku od 400 za sitne čestice, nivo koji se smatra "ozbiljnim" i više od 10 puta veći od globalnog bezbednosnog praga.

Nju Delhi se skoro svake godine nalazi na vrhu liste indijskih gradovima sa lošim kvalitetom vazduha, posebno zimi, kada se spaljivanje žetvenih ostataka na poljima u susedstvu poklapa sa nižim temperaturama koje zadržavaju, po zdravlje, opasan dim.

Spaljivanje žetvenih ostataka na početku sezone setve pšenice je ključni faktor koji doprinosi zagađenosti vazduha u severnoj Indiji. Vlasti pokušavaju da obeshrabre farmere da to čine nudeći novčane podsticaje za kupovinu mašina koje to čine.

Prema državnom Institutu za tropsku meteorologiju u Puneu, dim od spaljivanja useva čini oko četvrtine zagađenja u Nju Delhiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve