Svet
24.01.2023. 11:24
Beta

Ukupne snage

U Rumuniji više od 5.000 NATO vojnika

NATO
Izvor: Shutterstock

Ukupne snage NATO i SAD u Rumuniji trenutno okupljaju više od 5.000 vojnika sa oklopnim vozilima, tenkovima, artiljerijom, sistemima za PVO i borbenom avijacijom, koja je nedavno ojačana i AVAKS avionima.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je najbrojnije prisustvo savezničkih trupa u ovom delu Evrope a najveći broj ljudi u Rumuniiji imaju Amerikanci.

"Reč je o 4.000 vojnika iz elitne 101. vazdušno-desantne divizije i drugih pratećih jedinica, a tu je i NATO borbena grupa sa 1.000 vojnika i 150 letača i tehničara iz Italije. Od sredine januara u Rumuniji su i avioni AVAKS Severnoatlantskog saveza", navodi se.
 

Osnovni zadaci u Rumuniji za američke trupe su odbrana obale Crnog Mora, što bi prema američkim procenama, bilo važno i u sličnim operacijama u Aziji, na mestima potencijalnih sukoba Kine i Tajvana.

Američka 101. divizija je na svom Twitter nalogu objavila i da se u Rumuniji izvodi redovna obuka, odnosno vazdušno-desantni kurs za nove vojnike koji su stupili u jedinicu neposredno pre dolaska na istočne granice NATO.

"Najnovije pojačanje za NATO u Rumuniji su avioni E-3 Sentri, poznatiji kao AVAKS, namenjen za vazdužno osmatranje javljanje i navođenje, koji su stigli 17. januara sa osobljem koje broji oko 180 ljudi... Mogućnosti aviona su rano otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru na daljinama od 375 kilometara. To znači da NATO sada može da detektuje ruske avione i helikoptere iznad većeg dela Krima, južne Ukrajine, Odese i delova Hersonske oblasti i to dok se nalazi u vazdušnom prostoru Rumunije", piše taj portal.
 

Dodaje se da je NATO borbena grupa pojačane budnosti pod komandom Francuske kao vodeće nacije. Borbenu grupu čini oko 1.000 vojnika iz Francuske, Holandije i Belgije.

Francuzi su u bazu Kapu Midia na obali Crnog Mora stacionirali raketni sistem za protivvazaduhoplovnu odbranu MAMBA. Sistem ima rakete ASTER 30, koji gađa vazduhoplove i taktičke balističke rakete na daljini od 100 i visini od 30 kilometara.

"U sastavu borbene grupe nalaze i vojnici iz Belgije, koji su prisutni na bazi rotacije sa snagama iz Holandije. Italija je kao deo redovne rotacije zajedničke zaštite NATO članica, poslala u novembru četiri aviona Jurofajter Tajfun sa 150 pripadnika tehničkog i letačkog osoblja. Oni su zamenili kanadske višenamenske lovce CF-18", navodi se.

NATO snage u Rumuniji čine i komandne strukture, od kojih su neke postojale još pre početka rusko-ukrajinskog rata, sa ciljem da budu na terenu i spremne za pokretanje akcije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova pomoć Ukrajini: 11 država NATO šalje oružje
1

Vojna oprema

20.01.2023. 08:05

Nova pomoć Ukrajini: 11 država NATO šalje oružje

Jedanaest država NATO, među kojima Velika Britanija i Poljska, obećalo je novu vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve