Svet
01.07.2021. 15:13
Tanjug

Ohrabrujuća vest

Vakcine odobrene u EU efiksne i protiv delta soja

Vakcine
Izvor: "

Evropska agencija za lekove ( EMA) kaže da prema trenutnim informacijama izgleda da sve četiri vakcine protiv Kovid-19, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih varijanti Kovid-19 virusa koji cirkulišu Evropom, uključujući i delta soj.

”Prvi podaci iz upotrebe vakcina širom sveta govore da dve doze vakcine štite od delta soja, a da antitela iz odobrenih vakcina mogu da neutrališu delta soj”, izjavio je šef odeljenja za strategiju vakcinacije u EMA, Marko Kavaleri.

Govoreći na redovnij konfrenciji EMA, Kavaleri napominje da su to ohrabrujući podaci u situaciji kada postoji zabrinutosti zbog širenja delta soja i drugih varijatnti virusa Kovid-19 u Evropi.

Iz EMA pozivaju na ubrzanje vakcinacije i pridržavanje mera javnog zdravlja kako bi se izborilo sa pandemoijom.

”Posebno je bitno da osetljive grupe i starije osobe kompletiraju vakcinaciju čim je pre moguće kako bi se limitiralo dalje širenje delta soja”, kaže Kavaleri.

Od prožvođača vakcina, EMA je tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijatne virusa.

Kada je reč o tzv ”mešanju vakcina”, tj davanju različite druge doze u odnosu na prvu, iz EMA kažu da još nemaju dovoljno podataka kako bi mogli da daju preporuku, ali da prvi rezulati iz Nemačke i Španije pokazuju da ova staregija pokazuje zadovoljavajuće rezualtae i da nema bezednoste rizike.

Kada je reč o potencijalonoj trećoj dozi, u EMA navode da još nije jasno da li će ona biti neophodna kao bi vakcine održale svoju potrebnu efiksanost, ali da bi informacije o tome trebalo da budu prikupljene tokom leta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta soj stigao na Kosovo
koronavirus

Potvrđena dva slučaja

29.06.2021. 20:57

Delta soj stigao na Kosovo

Na teritoriji Kosova i Metohije potvrđena su dva slučaja delta soja korona virusa, koji je prvi put otkriven u Indiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Prištine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve