Svet
20.07.2022. 16:50
Beta / AP

Australija

Važno: Sve više ugroženih životinjskih vrsta

životinje, 17. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Petogodišnji vladin izveštaj pokazao je da se stanje životne sredini u Australiji nastavlja da pogoršava zbog klimatskih promena, eksploatacije resursa i drugih uzroka, što je čelnike navelo da rade na izradi novih zakona.

Izveštaj o stanju životne sredine dodao je politički pritisak na vladu da postavi ambiciozniji cilj smanjenja gasova sa efektom staklene bašte kada parlament nastavi rad sledeće nedelje.

Prethodna konzervativna vlada primila je izveštaj u decembru, ali je odlučila da ga ne objavi pre izbora.

Laburistička partija levog centra pobedila je nakon obećanja koja između ostalog najavljuju više akcija po pitanju klimatskih promena.

Partija je postavila cilj da smanji emisije gasova za 43 odsto u odnosu na 2005. godinu do kraja decenije.

Nekoliko nesvrstanih poslanika želi ambiciozniji cilj. Ministarka životne sredine Tanja Plibersek rekla je da izveštaj šalje "veoma snažnu poruku da mora da se radi bolje".

Ona je rekla da će sledeće godine parlamentu predstaviti nove zakone o zaštiti životne sredine i da će vlada stvoriti agenciju koja će ih sprovoditi.

Vlada će takođe postaviti cilj da 30 odsto australijskog kopna i okolnog mora bude proglašeno zaštićenim područjima. Želi da stvori morski park na istoku Antarktika.

"Optimista sam u pogledu koraka koje možemo preduzeti u naredne tri godine. Donošenje snažne akcije u vezi sa klimatskim promenama je odličan početak", rekla je Plibersek.

 

U opsežnom izveštaju je utvrđeno da se broj australijskih vrsta navedenih kao ugroženih povećao osam odsto od izveštaja iz 2016. godine.

Taj broj se značajno povećao nakon što su šumski požari 2019. i 2020. uništili ogromne površine šuma jugoistočne Australije, navodi se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Formirana koalicija za zaštitu Pacifika
plaža, more

Od Aljaske do Patagonije

10.06.2022. 16:30

Formirana koalicija za zaštitu Pacifika

Devet zemalja američkog kontinenta koje izlaze na Pacifik formirale su "koaliciju za zaštitu okeana", od Aljaske do Patagonije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve