Život
28.01.2022. 19:05
Tanjug

Osuđen na propast?

Da li će Australija uspeti da zaštiti Veliki koralni greben?

Korali
Izvor: Shutterstock

Australija će potrošiti milijardu australijskih dolara (700 miliona američkih dolara) tokom devet godina na poboljšanje kvaliteta vode i drugih aspekata Velikog koralnog grebena, izjavio je australijski premijer Skot Morison.

Naučnici su pozdravili najavljeno izdvajanje finansijskih sredstava, ali upozoravaju da se time ne hvata u koštac sa najvećom pretnjom koju nose klimatske promene po greben i da se neće sprečiti izbeljivanje korala izazvano toplijim morima, prenosi BBC.

Premijer Morison tvrdi da će nova investicija biti na sveopštu korist, pošto će finansirati projekte koji smanjuju eroziju i zagađivače koji ulaze u more, kao i druge napore za očuvanje, kao što je borba protiv ilegalnog ribolova i morskih zvezda koje jedu korale.

“Postoji 64.000 radnih mesta koji zavise od tog grebena. Tako da njegovo zdravlje predstavlja ekonomsko zdravlje tog regiona, kao i ekološko zdravlje tog regiona”, poručio je Morison.
 

Međutim, Australijska fondacija za zaštitu životne sredine poručuje da je poboljšanje kvaliteta vode važno, ali da je bez ozbiljnijih klimatskih akcija greben osuđen na propast.

Veliki koralni greben se proteže na više od 2.300 kilometra uz severoistočnu obalu Australije i jedan je od najraznovrsnijih ekosistema na svetu.

Veliki koralni greben
Izvor: Shutterstock
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve