Svet
20.01.2022. 14:45
Tanjug

BiH

Veseli zvanično na čelu EUFOR-a

Anton Veseli, 20. 1. 2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Austrijski general Anton Veseli (Wesely) preuzeo je komandnu dužnost EUFOR-a u BiH od generalmajora Aleksantra Placera.

Primopredaja je izvršna u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu.

Placer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije.

Zahvalio je vojnicima i kolegama koji su radili na predanosti misiji i istakao da oni dolaze iz 19 zemalja i da rade izvanredan posao.

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je između ostalog vežbu "Brzi odgovor 21" i donaciju Evropske unije od deset miliona evra za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Novoimenovani komandant Anton Veseli je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspeha koji su postigli vojnici EUFOR-a i da će nastaviti da podržava aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija.

"Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo je merljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice", naveo je general Veseli.

Operativni komandant EUFOR-ovih operacija general Brajs Hudet je nakon primopredaje dužnosti, na pitanje novinara da prokomentariše situaciji u BiH, rekao da trenutne poteškoće imaju političku, a ne bezbednosnu prirodu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šmit: "Povlačim Inckov zakon ako Parlament BiH usvoji svoj"
Kristijan Šmit, 9. 12. 2021.

Visoki predstavnik

09.12.2021. 17:48

Šmit: "Povlačim Inckov zakon ako Parlament BiH usvoji svoj"

Visoki predstavnik Kristijan Šmit od parlamentaraca Skupštine BiH traži da usvoje, kako navodi, svoj zakon o zabani negiranja genocida i govora mržnje i poručuje da bi on onda bio spreman da povuče nametnutu odluku njegovog prethodnika Valentina Incka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve