Vesti
04.11.2021. 12:43
Tanjug

Na još godinu dana

EUFOR-u produžen mandat

EUFOR
Izvor: Shutterstock

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se na još godinu dana produžava mandat EUFOR-a u BiH.

U rezoluciji se ne pominju Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i visoki predstavnik, što se smatra diplomatskom pobedom Rusije i Kine, pošto su ove dve države bile protiv imenovanja novog visokog predstavnika.

Svih 15 članica Saveta bezbednosti UN podržalo je Rezoluciju 2604, kojom se podržava misija EU u Bosni i Hercegovini, a čiji bi mandat, da nije bila usvojena nova rezolucija, bio okončan u petak.

Na sednici su predstavnici zapadnih zemalja poput SAD, Francuske i Velike Britanije, kao i predstavnik EU, podržali rad visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, za razliku od predstavnika Rusije i Kine.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja poručio je da u BiH nema visokog predstavnika i ocenio da se trenutna situacija u BiH zakomplikovala zbog uticaja spoljnih sila.

"Postoje sve veći pritisci na Republiku Srpsku. Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve sto rade Srbi", rekao je Nebenzja.

Kineski izaslanik ocenio je da sistem visokog predstavnika i bonskih ovlašćenja pripadaju prošlosti i da sve probleme u BiH treba da reše domaći političari.

S druge strane, ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti UN Linda Tomas Grinfild rekla je da se BiH suočava sa najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji i pozvala lidere u toj zemlji da prestanu sa "opasnom i zapaljivom retorikom", a posebno, kako je navela, lider SNSD Milorad Dodik.

SAD, EU i Francuska su zatražili i da se deblokira rad državnih institucija u BiH.

Kristijanu Šmitu, bivšem nemačkom ministru koji je preuzeo dužnost visokog predstavnika u avgustu ove godine, nije omogućeno da se obrati na sednici Saveta bezbednosti, prema tekstu rezolucije koji je SB UN usaglasio posle višednevnih pregovora.

Delove izveštaja Šmita, u kojem je upozorio da je BiH u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba, pročitao je ambasador BiH u UN Sven Alkalaj i ocenio da je Šmit dobro predstavio situaciju.

On je rekao da se BiH suočava sa "najvećom egzistencijalnom krizom nakon rata" koju, kako tvrdi, predvode Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Ambasador Hrvatske Ivan Šimonović izjavio je da postojeći izborni okvir onemogućava Hrvatima u BiH da izaberu svoje legitimne predstavnike u Predsedništvu BiH i ocenio da zato izborni zakoni moraju da se promene.

Sednica je završena obraćanjem ambasadora Srbije pri UN Nemanje Stevanovića, koji je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i poručio da je dijalog unutar institucija "jedini način za izgradnju poverenja i postizanje kompromisa".

On je istakao da Srbija smatra da odluka o Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice treba da bude doneta u duhu saradnje i poštovanja svih svetskih faktora i uz konsenzus članica Saveta bezbednosti UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Šmit se lažno predstavlja kao visoki predstavnik"
Kristijan Šmit, 31. 7. 2021.

Milorad Dodik

01.08.2021. 09:14

"Šmit se lažno predstavlja kao visoki predstavnik"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kristijan Šmit "lažno predstavlja" kao visoki predstavnik jer "on to nije", dodavši da ono što Šmit promoviše kao svoju agendu nije u nadležnosti visokog predstavnika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve