Svet
13.10.2021. 19:05
Tanjug

Potonuo brod

Veštačko đubrivo u Crnom moru - ekološka katastrofa

Šri Lanka brod koji tone
Izvor: Sri Lanka Air Force

Turski brod "Vera Su", koji je udario u obalu u blizini Nacionalnog parka Jailata u severnom delu bugarske obale Crnog mora, potonuo je sa 3.000 tone veštačkog đubriva.

Kako navodi portal Euraktiv, na brodu ima 3.000 tona veštačkog đubriva, koje bi moglo da izazove ekološku katastrofu u rezervatu prirode Kaliakra, koji je dom mnogih zaštićenih morskih ptica i ugroženih morskih vrsta.

"Motorni prostor teretnog broda je poplavljen. U trupu plovila postoje rupe, a brod više ne može da se spasi, već samo da se preduzmu mere za uklanjanje potopljene imovine ", rekao je kapetan i izvršni direktor bugarske pomorske uprave Ventsislav Ivanov.

 

 

Bugarske vlasti se nadaju da će moći da dođu do mesta gde se skladišti teret kako bi uklonile veštačko đubrivo, ali tu operaciju komplikuje loše vreme.

Brod "Vera Su" udario je u kamenitu obalu 20. septembra po lepom vremenu, a verzija tužilaštva o nesreći je da je dežurni zaspao.

Ekolološka organizacija Grinpis izrazila je nezadovoljstvo zbog nemara bugarskih vlasti i upozorila na moguće nepovratne posledice po životnu sredinu.

Kako se navodi, kada se u velikoj koncentraciji veštačko đubrivo ispusti u more, uzrokuje brzo cvetanje fitoplanktona, koji proizvodi toksin koji je opasan po morski život, uključujući morske ptice, a što direktno može da ugrozi ljudski život pri konzumiranju ribe ili morskih plodova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađen čamac sa 20 leševa
more.jpg

Istraga u toku

28.06.2021. 10:44

Pronađen čamac sa 20 leševa

Na kilometar i po od ostrva Grand Turk u Atlanskom okeanu, pronađen je čamac sa 20 mrtvih ljudi, uključujući dvoje dece, saopštile su u nedelju vlasti na ostrvima Terks i Kejkos.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
14.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve