Svet
30.11.2023. 15:10
Beta-AP

Rusija

Oštro, da oštrije ne može biti: Vrhovni sud zabranio LGBTQ+ aktivizam

1
Izvor: Beta / AP

Vrhovni sud Rusije je zvanično zabranio LGBTQ+ aktivizam, što je do sada najoštriji potez protiv zagovornika prava homoseksualaca, lezbijki i transrodnih osoba u toj izrazito konzervativnoj zemlji.

Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je da je u tužbi, koju je ovog meseca podnelo sudu, navelo da su vlasti identifikovale "znakove i manifestacije ekstremističke prirode" LGBTQ+ "pokreta" koji deluje u Rusiji, uključujući "podsticanje društvene i verske nesloge", ali nije iznelo ni detalje ni dokaze.

Sud je u presudi proglasio LGBTQ+ "pokret" ekstremističkim i zabranio ga u Rusiji.

Ročište je održano iza zatvorenih vrata i bez okrivljenih.

Borci za ljudska prava ukazuju da je tužba usmerena protiv "međunarodnog građanskog LGBT pokreta" koji nije entitet i dodaju da je reč o širokoj i nejasnoj definiciji koja će omogućiti ruskim vlastima da se obračunavaju sa pojedincima ili grupama za koje se smatra da su deo "pokreta".

Borac za ljudska prava Maks Oleničev, koji sarađuje sa ruskom LGBTQ+ zajednicom, rekao je za Asošiejted pres uoči ročišta da bi, uprkos činjenici da Ministarstvo pravde traži da kao ekstremistička bude označena nepostojeća organizacija "međunarodni građanski LGBT pokret", ruske vlasti u praksi mogle da koriste presudu za obračun sa LGBTQ+ inicijativama u zemlji, uz obrazloženje da su one deo tog "pokreta".

Neki LGBTQ+ aktivisti navode da su tražili da postanu strana u sudskom procesu, jer se on tiče njihovih prava, ali da sud to nije prihvatio.

Odluka Vrhovnog suda je najnoviji korak ruskih vlasti u desetogodišnjem suzbijanju LGBTQ+ prava u Rusiji, započetom za vreme predsednika Vladimira Putina, koji je "tradicionalne porodične vrednosti" postavio u temelje svoje vladavine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve