Svet
24.06.2021. 19:45
Tanjug

"Odgovor je očigledan"

Zaharova: London laže u lice

ZAHAROVA
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, povodom incidenta sa britanskim razaračem na Crnom moru, da je Rusija "u situaciji sa narušavanjem državne granice" pokazala da je za ulazak u njene vode potrebno tražiti dozvolu i optužila London da laže.

"Ruska Federacija je stavila do znanja da, ukoliko postoji želja da se, takoreći, mirno prošeta duž naših granica, pomalo zađe i na teritoriju, mora da se traži dozvola, pokuca i postupa u skladu sa zakonom", rekla je Zaharova za televiziju "Rusija 24".

Ona je naglasila da je Rusija miroljubiva država, ali je poručila da zna koji su njeni nacionalni interesi i "uči zapadne partnere da shvate ruske crvene linije", prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da je njihov brod mirno prošao kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na razarač, a Zaharova je takvu reakciju zvaničnog Londona nazvala "laganjem u lice".

Prema njenim rečima, postoje video-snimci i potvrde zasnovane na činjenicama, ne samo sa ruske strane već i britanskog novinara.

"Kada su britansko Ministarstvo odbrane i ambasada Velike Britanije u Moskvi govorili da tokom njihovog navodno mirnog ulaska nije bilo nikakvih incidenata, nikakvog hica upozorenja ruske avijacije, očigledno nisu videli ni brod obalske straže. A britanski novinar je sve to video i čuo. Odgovor je očigledan - London laže u lice. Često registrujemo i hvatamo za ruku naše zapadne partnere, kolege. Nažalost, London je u tome postao lider", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da će Moskva odgovoriti na moguće provokacije stranih sila u situacijama kada su narušene ruske granice, kao što je, kako je navela, slučaj sa britanskim razaračem.

Rusko ministarstvo odbrane je u sredu izvestilo da je Crnomorska vlada i Savezna pomorska granična kontrola "zaustavila upad britanskog broda HMS ''Defender'' u rusku teritoriju u blizini Krima".

Navodi se da je britanski razarač ušao tri kilometara u ruske teritorijalne vode, a obalni brod je ispalio hice upozorenje, nakon što je Suhoj-24M bacio nekoliko bombi pored razarača, koji je potom napustio ruske teritorijalne vode.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaharova: Špijuniranje Merkelove je samo vrh ledenog brega
Marija Zaharova

"Istina mnogo strašnija"

01.06.2021. 11:09

Zaharova: Špijuniranje Merkelove je samo vrh ledenog brega

Američko i dansko špijuniranje evropskih lidera samo je vrh ledenog brega, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve