Vesti
14.05.2021. 22:40
Tanjug

Rusija osuđuje nasilje

Zaharova: Albanci pretvorili Kosovo u crnu rupu Evrope

Marija Zaharova
Izvor: REUTERS POOL / MAXIM SHEMETOV / POOL

Radikalni Albanci pretvorili su Kosovo u "kriminalnu crnu rupu Evrope", izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na redovnom brifigu za novinare, povodom novih napada na srpske crkve na Kosovu i Metohiji rekla da su Misija UN i EU obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika u pokrajini, na šta Rusija, kako je podsetila, uporno poziva.

Ukazala je na to da nasilje radikalnih kosovskih Albanaca prema Srbima i pravoslavnim svetinjama traje godinama i da nisu u pitanju samo incidenti koji su učestali u poslednje vreme.

"To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope", rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ona je istakla da je Rusija uvek najoštrije osuđivala nasilje radikalnih Albanaca prema Srbima i srpskim svetinjama.

Marija Zaharova
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Eparhija raško-prizrenska saopštila je nedavno da je kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a da su na Ðurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala da uklone crkvenu zastavu sa zvonika.

U susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice, navode u Eparhiji i ističu da najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

U saopštenju se navodi da se napadi na srpske hramove kontinuirano dešavaju i da najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika deoba

Famozni "non-pejper"

Bosna, Zapadni balkan, non paper
26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve