Svet
09.04.2024. 17:07
Beta/AFP

Harkov

Zelenski na liniji odbrane severoistoka Ukrajine (FOTO)

11
Izvor: Beta/Ukrainian Presidential Press Office

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posetio novoprokopane odbrambene linije u oblasti Harkova, na severoistoku, gde se pojačavaju ruski napadi i bombardovanje, a ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i municija.

Suočen s blokiranjem američke vojne pomoći u Kongresu SAD, Zelenski je u nedelju upozorio da će Ukrajina "izgubiti rat" ako ta pomoć ne stigne.

Od neuspeha ukrajinske kontraofanzive u leto 2023, Kijev se suočio s ruskim napadima na severoistoku, istoku i jugu, gde je vojska počela da kopa rovove i gradi odbrambene linije kako bi usporila Ruse i sprečila im prodor što je taktika veoma slična ruskoj od pre godinu dana.

Tokom razgledanja rovova i drugih struktura odbrane u oblasti Harkova, Zelenski je rekao da "moramo biti spremni" i da "Rusi moraju da vide da smo spremni da se branimo", i da Ukrajinci "znaju da je Ukrajina spremna ako neprijatelj napadne" -  piše na Telegram nalogu njegovog kabineta koji ne precizira kada je bila poseta.

Ukrajinske trupe su mesecima pod napadima u okrugu Kupijansk u oblasti Harkov, dok je istoimeni glavni grad, drugi po veličini u zemlji, stalno bombardovan, posebno energetska infrastruktura što dovodi i do velikih gubitaka.

Utvrđenja koja Ukrajina gradi su mreža rovova, protivtenkovskih šančeva i nizova piramidalnih betonskih blokova "zmajevi zubi" - da bi se usporila oklopna vozila koja idu u juriš.

Ukrajina se muči da regrutuje trupe jer nema odluke o dodatnoj mobilizaciji, dok je situacija na frontu teška posle dve godine rata. Očekivana američka pomoć od 60 milijardi dolara je u Kongresu SAD blokirana mesecima, a pomoć Evropljana kasni.

S druge strane, Rusija je uspela da regrutuje desetine hiljada vojnika-dobrovoljaca i okrene svoju industriju ka ratnim naporima, uprkos zapadnim sankcijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve