Svet
08.05.2022. 15:12

Volodimir Zelenski

"Zlo se vratilo"

Volodimir Zelenski
Izvor: Beta/Ukrainian Presidential Press Office

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se zlo vratilo u Ukrajinu u svom obraćanju na Dan pobede, kada Evropa obeležava zvaničnu predaju nacističke Nemačke saveznicima u Drugom svetskom ratu.

Život za koji su se vojnici borili u tom ratu okončan je 24. februara kada su ruske snage izvršile invaziju, naveo je on u video poruci prenosi RSE.

"Zlo se vratilo. Opet! U drugom obliku, pod različitim sloganima, ali sa istom svrhom", rekao je predsednik Ukrajine i dodao da će Ukrajina i njeni saveznici pobediti.

On je rekao da nijedno zlo ne može pobeći od odgovornosti i da se ne može sakriti u bunkeru aludirajući na nacističkog vodju Adolfa Hitlera koji je poslednje dane svog života proveo u bunkeru u Berlinu gde je izvršio samoubistvo.

Invazija na Ukrajinu ubila je hiljade i raselila skoro 10 miliona ljudi, od čega je pet miliona otišlo van zemlje.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

U Rusiji, Dan pobede koji se obeležava 9. maja jedan je od najvažnijih nacionalnih događaja u zemlji. U znak sećanja na ogromne žrtve koje je Sovjetski Savez podneo u pobedi nad nacističkom Nemačkom organizuje se niz manifestacija a centralna je vojna parada na Crvenom trgu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Britanija izdvaja ogroman novac za Ukrajinu
Ukrajina

Rat u Ukrajini

08.05.2022. 14:31

Britanija izdvaja ogroman novac za Ukrajinu

Velika Britanija će izdvojiti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške Ukrajini kako bi pomogla toj zemlji u odbrani od ruskih snaga, najavili su britanski zvaničnici.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve