Svet
20.07.2021. 15:23
Milan Mišić

Južnoafrička Republika

Zuma i pobuna

Džejkob zuma
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Zašto je odlazak u zatvor bivšeg predsednika Južnoafričke Republike izazvao najveće nerede još od vremena borbe za ukidanje aparthejda

Paljevine i pljačke tržnih centara u nekoliko urbanih središta, blokada glavnih auto-puteva i jalovi pokušaji policije i vojske da povrate kontrolu, dosad oko stotinu žrtava i više od hiljadu uhapšenih uz uzaludne apele šefa države da se situacija smiri, sumorna u realnost Južnoafričke Republike (JAR) u poslednjih deset dana.

Prizori koje mediji emituju iz najjužnije države afričkog kontinenta ostavljaju utisak totalnog haosa i potpunog državnog sloma koji nije viđen u poslednjih 27 godina, koliko je proteklo od ukidanja aparthejda i prvih izbora na kojima je učestvovala i crnačka većina.

Prema bilansima do sredine jula, opljačkano je i devastirano više od 200 šoping molova, u mnogim slučajevima demolirani su i poharani i bankomati, a besa razuzdane gomile nisu bili pošteđeni ni restorani i prodavnice alkohola.

neredi u Južnoj Africi
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Povod za najveće nerede još od vremena borbe za ukidanje "odvojenog razvoja", odnosno vladavine bele manjine tokom ranih 1990-ih, jeste sudsko politički triler koji je završen odlaskom u zatvor (7. jula) bivšeg predsednika Džejkoba Zume, koga je Ustavni sud zemlje osu- dio na 15 meseci zatvora zbog odbijanja da svedoči u istrazi o jednom od mnogih korupcionaških skandala tokom njegovog predsedničkog mandata koji je trajao od maja 2009. do februara 2018.

Sudsko-politički triler

Zuma (79) je kontroverzna ličnost južnoafričke politike. Prema njegovom portretu koji objavljuje Bi-Bi-Si, poreklom je iz siromašne seoske porodice, bio je aktivni učesnik borbe Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) protiv aparthejda još od svoje 17. godine, da bi zbog toga 1963. bio osuđen na deset godina zatvora. Posle izlaska, 1975, odlazi u egzil, da bi se u zemlju trijumfalno vratio 1990.

Reputaciju korumpiranog političara stekao je još pre nego što je postao predsednik 2009. Prati ga oko 15 afera od kojih su neke „teške“ i milijarde do- lara i još sudski neraspletene.

Tokom 2005. suđeno mu je i za silovanje, gde se branio da je za to bila kriva žrtva jer je nosila provokativnu odeću. Oslobođen je, ali je ta epizoda izazvala raskol u ANC-u, koji u to vreme od pokreta koji predvodi borbu za ukidanje apar-thejda prerasta u vodeću političku partiju zemlje koja ni na jednim postaparthejd izborima nije dobila manje od 60 odsto glasova.

Iste godine optužen je za korupciju u postupku kupovine oružja, posla vrednog više milijardi dolara, ali su te optužbe povučene neposredno pre nego što je 2009. izabran za predsednika.

Tokom 2016. taj proces je obnovljen, podizanjem optužnice od 18 tačaka. Žalba na nju mu je odbijena.

Iste godine morao je da državi vrati novac koji je iz službene kase uzeo da bi renovirao svoje imanje u rodnom mestu. Dve godine kasnije, 2018, državno tužilaštvo je potvrdilo optužnicu koja Zumu tereti za 16 instanci prevare, jedan slučaj reketiranja, dva krivična dela korupcije i jedan slučaj pranja novca.

Prošlog meseca izjasnio se da nije kriv u pomenutom procesu u kojem je optužen za korupciju prilikom nabavke oružja u vrednosti od pet milijardi dolara.

Vešt manipulator

Za one koji ga kritikuju, Zuma nije toliko borac za prava crnačke većine Južnoafričke Republike koliko je populista i vešt manipulator koji je od samog početka bavljenja politikom opijen vlašću i moći koju ona donosi. Važan element njegovog profila je i da je pripadnik plemena Zulu, koje je sa 10,5 miliona pripadnika najveća etnička grupa u zemlji, uglavnom naseljena u pokrajini Kva Zulu iz koje je tekuća pobuna krenula. Zului koji sebe smatraju superiornijim od drugih etničkih grupa (JAR ima 59 miliona stanovnika od čega je 80 odsto crnačko), glavni su politički oslonac Zume, koji se od pomenutih optužbi brani tako što tvrdi da su one deo političke zavere njegovih političkih protivnika.

Njegova fondacija pak u svom saopštenju kaže da je pobuna "pravedni gnev naroda... koju drugi karakterišu kao nasilje".

Neredi kojima se ne vidi kraj imaju i svoju ne samo političku – Zuma uprkos svemu ima široku bazu među južnoafričkom sirotinjom – nego i društvenu pozadinu, pa se zato može reći da je njegov odlazak u zatvor bila samo varnica za koju je barut dugo pripreman.

Iako je najindustrijalizovanija država Afrike, JAR ima najveću zvaničnu stopu nezaposlenosti na kontinentu (pa i u današnjem svetu): 32 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu. Među mladima, u potrazi za poslom je gotovo svaki drugi.

Džejkob zuma
Izvor: EPA / Yeshiel Panchia

Od prvih multirasnih izbora 1994. do danas u zemlji je stvorena solidna srednja klasa crnačke većine (belci su danas samo 7,9 odsto stanovnika), postavši važan faktor političke stabilnosti JAR, koja se od drugih država na kontinentu, pa i šire, izdvaja i po tome što u njoj nikad nije izvršen državni udar kao sredstvo nasilne promene vlasti.

Na tekuće nerede se zato može gledati i kao na zapaljivi koktel zulu nacionalizma i egzistencijalnog beznađa koje je posledica drastičnih eko- nomskih nejednakosti.

"Ovo je preživljavanje, preživljavanje po svaku cenu, vandalizam i pljačkanje su samo kolateralna šteta", citira "Njujork tajms" jednog Zuminog sledbenika.

"Ono što se može reći to je da na hiljade Južnoafrikanaca koji pljačkaju biznise svojih zemljaka u kojima su zaposleni takođe njihovi sugrađani, samo slede primer vladajuće partije dok je njen predsednik bio Džejkob Zuma – šta je pljačka jednog supermarketa prema krađi milijardi od državne avio-kompanije ili nacionalnog energetskog kompleksa“, cinično komentariše ono što se zbiva u nekadašnjoj (do 1910) koloniji Britanske imperije londonski "Ekonomist".

Detaljan plan

Nema takođe sumnje da pobuna nije bila spontana, već detaljno isplanirana. Na dan Zumine predaje vlastima, iz redova njegove porodice (Zuma inače zvanično ima dvadesetoro dece), emitovane su poruke da će "biti krvi" ako im otac bude uhapšen, a policija upra- vo pretražuje i poruke slične sadržine koje je preko društvenih mreža slala jedna od njegovih ćerki.

"Policija sada nastoji da činjenice izdvoji od fikcije", izjavio je ministar državne bezbednosti Ajanda Dlodlo, otkrivajući da su u opticaju i informacije da su u podstrekivanju i organizovanju nereda učestvovali i neki Zumi lojalni bivši pripadnici bezbednosnog sektora. Pominje se i scenario po kojem je haos orkestrirala frakcija u vladajućoj partiji koja se suprotstavlja predsedniku Ramafosi i još je verna bivšem predsedniku.

Neredi u Južnoj Africi
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Važan akter zasad rastućeg haosa na jugu Afrike jeste i aktuelni predsednik Sivil Ramafosa, kome se zamera da je potcenio dimenzije nereda i na njih neadekvatno reagovao.

Ramafosa je Zumu optužio da želi da minira vladavinu prava u zemlji, ali mu kritičari prebacuju višednevno ćutanje posle izbijanja nereda, kao i da je prekasno i neadekvatno angažovao snage vojske i policije u suprotstavljanju pljačkašima. Konkretno, zamera mu se što je protiv pljačkaša angažo- vao samo 2500 vojnika, u poređenju sa 70.000 koliko ih je na ulice bilo izvedeno prošle godine da bi se primenile mere "zaključavanja“ u pandemiji kovida 19.

Do nereda je došlo i u delikatnom momentu južnoafričke borbe protiv zdravstvene krize, koja je značajan broj ljudi gur- nula ispod linije siromaštva. Proces vakcinacije koji je i inače bio spor, sada je potpuno zaustavljen. Šteta koja je već naneta po svemu će produbiti ekonomsku krizu, a neposredna pretnja je i dolazeća nestašica osnovnih namirnica i elementarnih komunalnih usluga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iran postigao sporazum o razmeni zatvorenika sa SAD
Iran

"Nečuveno"

18.07.2021. 15:37

Iran postigao sporazum o razmeni zatvorenika sa SAD

Iran je saopštio da je sa SAD postignut sporazum o razmeni zatvorenika, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saed Hatibzadeh dan nakon što je Vašington negirao da je sporazum postignut.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve