U fokusu
21.09.2021. 15:05
Marko R. Petrović/Mihailo Paunović

Analiza stručnjaka

Merkelova u Beogradu: Da li to možemo sebi ubeležiti kao plus?

Merkelova
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Naša, ali regionalna javnost očekivala je teške teme za predstavnike vlasti u Beogradu, počev od pitanja Kosova, odnosa u regionu, Bosne i Hercegovine, Crne Gore... Ali ništa od toga nije se desilo tokom susreta Angele Merkel i Aleksandra Vučića u Beogradu.

Još dok je "erbas“ sa državničkim insignijama Bundesrepublike rulao po surčinskoj pisti, svi su se pitali koje će boje biti blejzer u kojem će nemačka kancelarka zakoračiti na tlo Srbije. Ova neverbalna komunikacija koju Angela Merkel praktikuje i koja je postala nekakav njen trejdmark, mada naizgled trivijalna, mnogo govori i o atmosferi i o namerama.

Princip je jednostavan – što su boje tamnije, to su razgovori teži i suprotna strana treba da se pripremi na teške razgovore i teme. Ako su boje svetlije, to je situacija relaksiranija i povoljnija po drugu stranu.

Kada se pojavila u bež sakou, okupljenim predstavnicima medija i drugim prisutnima bilo je jasno da dolazi sa pruženom rukom i porukom mira i razumevanja. Razgovori nemačke kancelarke i srpskog predsednika, čini se, protekli su upravo u takvim tonovima. Naša, ali regionalna javnost očekivala je teške teme za predstavnike vlasti u Beogradu, počev od pitanja Kosova, odnosa u regionu, Bosne i Hercegovine, Crne Gore... Ali ništa od toga nije se desilo ili bar ne na onaj način kako je to priželjkivano u određenim političkim i interesnim krugovima u zemlji i okruženju. Umesto zavrtanja ruku ispod stola, slika je bila potpuno drugačija. Akcenat je bio na drugim temama, evropskoj perspektivi Srbije, nastavku Berlinskog procesa, ekonomskim temama... Kosovo je ostalo nekako na margini sastanka, uz konstataciju Merkelove da je ovo pitanje koje se ne mora zaobići, ali da ono može biti rešavano i pred sam kraj evrointegracija Srbije. Mišljenja o ovome su podeljena.

S jedne strane, neki smatraju da je bilo potpuno logično za očekivati da Kosovo uopšte ne bude značajna tema. Spoljnopolitički analitičar i novinar Boško Jakšić kaže da je centralna tema svakako bila ekonomija. Pravi efekti oproštajne posete Merkelove, međutim, ocenjuje on, videće se tek u budućem periodu.

"Potpuno je logično da Kosovo nije bilo centralna tema. Ovo je bila njena oproštajna poseta. Ona dobro zna dokle se stiglo u procesu pregovora između Beograda i Prištine. Taj proces je prilično zakucan. Mogla je da kaže da ga treba ubrzati, Vučić bi se sa time složio i rekao da je on za dijalog, ali ništa više od toga. Zato se nije moglo ni očekivati da Merkelova troši vreme i priliku na tu temu, umesto na to da prenese poruke koje su njoj bitne“, kaže Jakšić za "Ekspres“.

A njoj je, nastavlja on, bilo važno da podseti na Berlinski proces, koji je njeno političko čedo, i čijim opstankom bi ona produžila svoje političko prisustvo u regionu Zapadnog Balkana.

Ekonomija je, svakako, bila ključna tema razgovora, što se moglo i očekivati s obzirom na to da je Merkelova svih ovih godina, ocenjuje Jakšić, „kao lav grizla za interese nemačke privrede u regionu“.

"U tome je našla i dobrog saveznika, s obzirom na to da je i Vučić radio na privlačenju stranih investicija, i to su uradili vrlo uspešno. Angela je time mogla da bude vrlo zadovoljna i Vučiću je samo mogla da prenese da nastavi tim putem“, kaže Jakšić.

S druge strane, Vladimir Vuletić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u razgovoru za „Ekspres“ ističe da se pribojavao da bi tema Kosova i Metohije mogla da bude jedna od onih na kojima će Angela Merkel insistirati tokom svoje posete Beogradu.

"Kada pogledamo čitav period njenog mandata i posebno od kada je Aleksandar Vučić postao najpre premijer, vidimo da su tu bila dva paralelna toka. S jedne strane, odlični ekonomski odnosi koji su se samo poboljšavali i, s druge, ova napetost vezana za različite poglede u vezi sa rešavanjem kosovskog puta. Ja sam više puta govorio da je bio fantastičan uspeh obe politike da se na neki način održava ta dobra ekonomska saradnja, a da se ne pogoršavaju politički odnosi. Mandat Angele Merkel se završio i ne mislim da će Nemačka napustiti svoju agendu, ali ono što je meni bilo interesantno – ne samo da nije bilo pritiska, već je indirektno poslata poruka novim vlastima u Prištini da je potrebno nastaviti razgovore“, ističe Vuletić.

Sagovornik "Ekspresa“ takođe smatra da se odlaskom Angele Merkel sa mesta kancelara ništa neće promeniti kada je u pitanju sudbina Berlinskog procesa, ali ni kada je reč o ekonomskom prisustvu Nemačke u Srbiji.

"Velike države, velike sile, kada zacrtaju određene kurseve, one tim kursevima plove. Ne menjaju ih sa promenom vlasti. Ekonomski, Nemačka ima interes za širenje svojih ekonomskih potencijala, a posebno će to biti vidljivo nakon korone. A kada je reč o političkom interesu, upravo iz tog razloga je njima važan stabilan Balkan i oni su prepoznali da je stabilnost Balkana nešto što može biti postignuto Berlinskim procesom. Oni su negde svesni činjenice da, iz različitih razloga, perspektiva za ulazak u Evropsku uniju nije nešto što je izvesno. Međutim, Berlinski proces, s jedne strane, znači da je to priprema za Evropsku uniju i za političku stabilnost. I što je najvažnije, Nemačka ima značajan uticaj na sve te zemlje, zato je njima Berlinski proces važan i siguran sam da ga neće napuštati. Ono što je možda i najinteresantnije jeste to da nema samo Nemačka ekonomski interes u ovom delu Evrope. Kada danas pogledate, Kinezi i Nemci zaista imaju moć da se ekonomski nametnu. To je za ovaj deo sveta, pa i za nas, dobro. Za nas će biti važno da sektori oko kojih se budu nadmetali podrazumevaju viši stepen tehnološkog razvoja. Zato očekujem da se nastavi ta saradnja posebno nakon korone“, smatra Vuletić.

U svakom slučaju, svi naši sagovornici se slažu u jednom: nijednog trenutka nije se dalo naslutiti niti videti da je američka kancelarka nezadovoljna niti da je Srbija dobila „packe“, kako su mnogi priželjkivali.

"Jako je važno da od sile koja nam nije naklonjena ovaj put nismo dobili nikakve packe ili nagoveštaje novih pritisaka, već se sve svelo na priču o ekonomskoj saradnji. S obzirom na to da je ovo bila njena poslednja poseta, bilo je za očekivati da Kosovo i Metohija ne budu centralna tema, ali nije bilo za očekivati da sve prođe ovako meko. Postojao je osnovni strah da ipak malo ozbiljnije bude nametnuta ova tema na način koji po nas svakako nije pogodan“, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković u razgovoru za "Ekspres“.

Anđelković podseća da je Angela Merkel u jednom trenutku omekšala nemačku poziciju prema Srbiji i, kako kaže, bez obzira na to što se nismo slagali, Nemačka nikada nije radila na kočenju investicija.

"Da li će nova vlast imati istu poziciju ili će zaoštriti kurs, to ne možemo da znamo. Ono što nama svakako ide u prilog jeste to što su Nemci ostvarili dosta investicija. U kapitalističkim državama kakva je Nemačka ipak se vodi računa o kapitalu i ulaganju. Setimo se samo da u vreme agresije na Srbiju nijedna bomba nije pala na ʼTelekomʼ jer su vlasnici bili Italijani i Grci. Tako da je sigurno da će Nemačka gledati da ne nanosi štetu svojoj privredi i privrednicima“, zaključuje Anđelković.

Nemački mediji koji su ispratili posetu Merkelove zemljama Zapadnog Balkana slažu se da je ovo bila oproštajna poseta kancelarke koja je u svojoj agendi od početka imala cilj da zemlje Zapadnog Balkana integriše u Evropsku uniju. Ova poseta tumači se kao deo njenog političkog zaveštanja i potpunog markiranja spoljnopolitičkog pravca kojim će se Berlin u budućnosti rukovoditi prema Balkanu. Naravno, uz naglasak da je prevashodni cilj dalji razvoj ekonomske saradnje. Posebno mesto zauzela je i tema izgradnje rudnika za eksploataciju litijuma i njegove dalje prerade, čime je jasno demonstriran i nemački ekonomski interes. Čulo se to i u Beogradu na marginama susreta.

Da li je poseta Merkelove Srbiji nešto što Beograd sebi može ubeležiti kao plus? Odgovor na ovo pitanje daće vreme, ali je indikativno da su nakon posete iz regiona intenzivirani napori da se na međunarodnom planu dalje diskredituje Beograd. Ako je po tome suditi, čini se da smo dobro prošli.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliku penziju će primati Angela Merkel
Angela Merkel, 29. 8. 2021.

Kraj karijere?

29.08.2021. 16:26

Koliku penziju će primati Angela Merkel

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve