Vesti
09.05.2023. 02:15
Beta

U svetu i kod nas

Da li znate šta se sve slavi 9. maja?

9. maj
Izvor: Shutterstock

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeležavaju se 9. maja, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obeležava se 78. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 73 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

U Rusiji se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bez skupova kod Jelisejskih polja zbog pretnji terorista
pariz

Na Dan pobede

07.05.2023. 15:00

Bez skupova kod Jelisejskih polja zbog pretnji terorista

Pariska policijska prefektura zabraniće u ponedeljak na Dan pobede u Drugom svetskom ratu skupove oko avenije Jelisejskih polja, kojom će proći predsednik Francuske Emanuel Makron, preneo je pariski dnevnik Mond (Le Monde).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve