Vesti
10.07.2023. 16:30
Beta

U fokusu

Advokatska komora o izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju

advokati
Izvor: Shutterstock

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da se "najoštrije osuđuje i protivi se putem medija najavljenoj izmeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koja je dogovorena na sastanku direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Кostića".

AKS je navela da se "izmene tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada lice poseduje staru i nepotpunu dokumentaciju za upis".

"Izmenama koje se najavljuju sa ovog sastanka, javnim izvršiteljima bi se dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i da pruže pravnu pomoć građanima u procesu upisa prava svojine, tako što bi pribavljali nedostajuću dokumentaciju i podnosili zahtev za upis u katastar nakon što donesu rešenje da je nepokretnost u vlasništvu lica u čije ime podnose zahtev", navedeno je u sopštenju.

Kako je naglašeno, "učesnici ovog dogovora, prenebegavaju da je od strane Vlade Republike Srbije formirana radna grupa za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i da je zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći koje je prema odredbi čl. 67. Ustava RS u isključivoj nadležnosti advokature i službi pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave".

AKS je navela da "ovo nije prvi pokušaj da se zaobiđe radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici advokature, a koja se bavi ovim i drugim pitanjima od značaja za postupak upisa u katastar", i zahteva hitnu reakciju Vlade i nadležnih ministarstava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Energetski pasoši za svaku zgradu - evo šta to znači
energetski pasoš

Izmene Zakona

06.07.2023. 09:57

Energetski pasoši za svaku zgradu - evo šta to znači

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, donele su novu obavezu: sve zgrade, bez obzira na starost, moraće da imaju energetski pasoš. Taj dokumet treba tražiti na uvid jer vlasnicima, kupcima i zakupcima stana ili druge nekretnine, energetski pasoš daje jasnu sliku o potrošnji energije, i uvid u potrebna ulaganja pri rekonstrukciji objekata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve