Vesti
16.03.2023. 22:44
Beta

Predsednik Srbije

"Građani, trošite novac, finansije su stabilne"

dinari, novac, pare, lova, novčanice
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpske javne finansije stabilne, da će rast penzija pratiti rast plata, i poručio građanima da troše novac jer neće biti nikakavih problema u zemlji.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da je na računu države trenutno 546 milijardi dinara, odnosno pet milijardi evra i da nema potrebe da se zemlja zadužuje na inostranom tržištu sada kada su nepovoljniji uslovi za uzimanje pozajmica.

Rekao je da su bankarski i finansijski sistem u celini i javne finansije u Srbiji u izuzetno dobrom stanju.

"Bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu od 21,2 milijarde evra. Kupili smo ove godine 400 miliona evra intervencijom na deviznom tržištu, rezerve zlata rastu i najveće su u istoriji, supervizija i nadzor su samo u jednoj tački, a to je Narodna banka, nema mnogo babica, kilava deca", rekao je Vučić.

Dodao je da su banke sigurne i da se razmišlja da se povećaju garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i u narednih mesec dana doneće se odluka o tome.

Vučić je rekao da Srbija ništa više ne mora da uzima na međunarodnom deviznom tržištu, dovoljno para ima za sve.

"Pare poskupljuju i biće sve više problema, uradili smo veliku stvar", rekao je Vučić.

On je istakao da će u junu moći da se razgovara o povećanju penzija, koje će biti dvocifreno.

"Sa poslednja dva uvećanja penzija posle te povišice penzije će kumulativno biti veće 40 odsto i pratiće rast plata", rekao je Vučić i dodao da je rast penzija veći od rasta inflacije koja je 16 odsto. 

Naveo je da će se nabaviti pet miliona kilograma soli jer so je jedina namirnica koja se ne proizvodi u zemlji. Planirano je, kako je rekao, da se kupi i 40.000 tona NPK mineralnog đubriva i 50.000 uree ili obrnuto jer je važno za poljoprivrednike.

"Kupićemo nešto pšenice od prvog roda, kukuruza ima dovoljno, pa ćemo od drugog roda kupiti još pšenice. Svega ima dovoljno situacija sa parama je veoma dobra, ljudi slobodno trošite, problema neće biti", rekao je Vučić.

Najavio je otvaranje novih fabrika i završetak izgradnje važnih saobraćajnica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolike su devizne rezerve NBS
Narodna banka Srbije

Najviše od 2000.

13.03.2023. 14:05

Kolike su devizne rezerve NBS

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine iznosile su 21 milijardu i 196,2 miliona evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000, otkad se prate podaci na ovaj način, saopštila je NBS.
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve