Vesti
16.03.2023. 19:25
Beta/R. E.

"Najbolje za Srbiju"

Vučić o sastanku u Ohridu, planu EU, "crvenim linijama", potpisu...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Ohridu ne očekuje nikakav sudbonosni dan, da od Brisela još nije stigao nikakav nacrt onoga što želi EU, da će Srbija nastaviti da radi sa Evropskom unijom i da neće odustati od "crvenih linija".

Vučić je rekao da su pojedini mediji objavili navodni "tajni plan" o implementaciji sporazuma ali da to nije tačno, već je to spisak želja albanske strane.

"I dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU. Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju. Mi smo dostavili svoj, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela do 18 sati i taj papir i dalje ne postoji", naglasio je Vučić.

On je rekao da su mnogi su govorili da će Vučić nešto da potpiše.

"Sada nije problem šta se potpisuje, nego se svi nadaju da ću da potpišem. Nećete verovati zašto. U stvari se niko ne nada osim dela običnih ljudi, da neću da potpišem, jer nikoga nije briga ništa oko Kosova i Metohije, oni jedino brinu da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika. I oni koji organizuju protest nadaju se da ću da potpišem pa da traže moju glavu kao da sam ja pravio plan, a ne zato što će biti nesrećni ako bi plan bio prihvaćen", rekao je predsednik.

Kaže da se jako dugo nije obratio javnosti oko Kosova, da je puno razmišljao i razgovarao o tome šta je neophodno za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Ćutao sam danima o KiM. Nisam izlazio u javnost ni sa izjavama, ni sa analizama, želeći sve da prikupimo. Mi smo prethodnih dana razgovarali o tome šta je potrebno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom. Normalizacija za mene nije eufemizam za priznanje Kosova de fakto ili de jure. Normalizacija koju smatram potrebnom je da imamo bolje odnose sa Albancima nego što ih imamo danas i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno i koliko jedni pored drugih", kazao je Vučić.

Poručio je da će "u ime pristojne, normalne Srbije" pokušati da urade ono što je za Srbiju najbolje.

"Da nastavimo da radimo na normalizaciji odnosa, da budemo konstruktivan partner EU, da čvrsto držimo naše crvene linije o kojima sam govorio u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da od toga ne odustajem, jer ja nikoga nisam ni lagao ni obmanjivao, ni u razgovoru sa političkim protivnicima, a bogami ni u razgovoru sa Šolcom, Makronom i svima drugima", istakao je Vučić.

Dodao je da je njegov posao da Srbiji ostavi najbolje moguće rezultate kao predsednik Srbije.

"Ja znam šta mora da bude rezultat Srbije na kraju. Znam šta ne smemo da izgubimo, ali znam šta moramo da sačuvamo".

Na početku obraćanja javnosti predsednik se osvrnuo na 19. godišnjicu od pogroma srpskog stanovništva na Kosovu.

"Albanci su iskoristili stradanje dečaka u selu Čabra i za to bez ikakvih dokaza optužili Srbe iz sela Zubče kod Zubinog Potoka i u jeku organizovanja mitinga pripadnika tzv. OVK, a ćutanja srpskih zvaničnika, proterali su više od 4.000 Srba, osmoro Srba ubili, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i mnogih drugih važnih, uglavnom sakralnih religijskih predmeta su zauvek izgubljeni, nestali. Čitava mesta poput Belog Polja kod Peći i Svinjara u Mitrovici gotovo u potpunosti očišćeni od srpskog življa", rekao je Vučić.

Dodao je "u poslednjih 19 godina smo uvek reagovali tako što bismo prebacivali krivicu među Srbima".

"Neki jesu ćutali, umesto da rade, umesto da čine, ali nikada nismo bili dovoljno fer da kažemo da je to bila potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva koji su želeli da Srbi jednom i zauvek sa Kosova i Metohije nestanu", istakao je Vučić.

Rekao je da će zvanični Beograd insistirati da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima, posebno se osvrćući na dokument iz 2015. godine, koji garantuje da Srbija ima nadležnosti u vidu zdravstva, školstva, ruralnog i urbanog razvoja, prostornog planiranja, ekonomskog razvoja.

Kako je kazao ta zajednica bi povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom a pojedine opštine bile bi "isturene enklave".

Vučić je istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer bi te sredine imale organe u vidu predsednika, skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet, tvrdeći da to danas mogu da urade.

Dodao je da bi u ZSO bile "uvezane" opštine od Sirinićke Župe do Gračanice i sve četiri opštine na severu Kosova. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vreme je da zaboravimo ko smo i šta smo i da zajedno nastavimo dalje
Kosovo

Ujedinjena opozicija

14.03.2023. 17:05

Vreme je da zaboravimo ko smo i šta smo i da zajedno nastavimo dalje

Činjenicom da su, nakon sastanka u Briselu, izdajnicima proglašeni i Vučić i Kurti, svako u svom dvorištu, i da su evropskim predlogom podjednako nezadovoljni i Demokratska partija i Demokratski savez Kosova, ali i Dveri i Zavetnici, upućuje na to da smo možda, konačno, na pravom putu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine...
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve