Vesti
16.03.2023. 13:10
Beta

Gabrijel Eskobar

"Konačni sporazum Srbije i Kosova moguć ove godine"

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Beogradu da bi konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao da se ostvari do kraja ove godine i da misli da je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u ambasadi SAD na kraju posete Beogradu, Eskobar je rekao da je Zajednica opština sa srpskom većinom deo ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obaveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uverenje da je njeno formiranje sada bliže nego pre mesec dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Eskobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa.

Uoči sastanka lidera Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta Eskobar je pozvao obe strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju da iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD. 

Eskobar je u Beograd došao uoči sastanka lidera Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a posle Beograda putuje u Prištinu. U sklopu priprema za sastanak u Ohridu, Prištinu i Beograd prethodno je posetio i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lajčak: "Ako nema ZSO, nema ni dogovora"
1

"Vin-vin situacija"

14.03.2023. 12:25

Lajčak: "Ako nema ZSO, nema ni dogovora"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je da evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji" i da "ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni dogovora".
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve