Vesti
13.03.2023. 16:57
Beta

KiM glavna tema

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: "Težak razgovor... nastavljamo... živela Srbija!

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao "težak i sadržajan" razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na Instagramu napisao da će razgovore sa Lajčakom "o Kosovu i Metohiji i evropskoj budućnosti Srbije" nastaviti u ponedeljak uveče ili u utorak.

U saopštenju Vučićevog kabineta navodi se da je on sa Lajčakom razgovarao "o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca".

Vučić je, kako se navodi, "naglasio da Srbija odgovorno radi i da posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja".

On je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, dodaje se.

Lajčak je došao u Beograd posle prošlonedeljne posete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta.

U fokusu pregovora u Ohridu biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, saglasili 27. februara u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su čelnici Srpske liste razgovarali sa Lajčakom
lajčak, 5. 2. 2023.

Kosovo

10.03.2023. 21:50

O čemu su čelnici Srpske liste razgovarali sa Lajčakom

Predstavnici Srpske liste istakli su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom važnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, čiji je garant sprovođenja EU.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve