Vesti
27.02.2023. 22:01
Beta

Aljbin Kurti

"Ja sam tražio, a Vučić nije prihvatio da potpiše sporazum"

1
Izvor: Beta / AP / Virginia Mayo

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle nove runde dijaloga u Briselu, da su Kosovo i Srbija prihvatili evropski predlog sporazuma i da je on tražio da bude potpisan, ali da to nije prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Imali smo konstruktivan sastanak u Briselu koji je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i bez promena. Ja sam još ranije rekao da je on dobra osnova za dalje diskusije i solidna osnova za napredak", kazao je Kurti.

Dodao je da je sada fokus na planu implementacije sporazuma i da će uslediti ono što se zove "šatl diplomatija".

"Na dobrom smo, jednosmernom putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije i za dobrosusedske odnose", rekao je Kurti.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da se o njoj govori u 10. članu sporazuma.

Kazao je da nije potrebno da on to tumači kada će svi biti u mogućnosti da ga čitaju, pošto će tekst sporazuma brzo biti objavljen.

"To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao sporazum jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst sporazuma koji su potpisali premijer Kosova i predstavnik Srbije", kazao je Kurti.

Dodao je da su on i premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa četvoricom premijera drugih zemalja potpisali tri sporazuma.

"Mislim da je šteta što to danas nije potpisano, jer smo se saglasili o planu. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to je odbila srpska strana, iako je prihvatila sporazum", rekao je on.

U Briselu je održan sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojim su posredovali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nisam dobio primedbe od EU na moje uslove za formiranje ZSO"
1

Aljbin Kurti

15.02.2023. 19:42

"Nisam dobio primedbe od EU na moje uslove za formiranje ZSO"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u sredu da nema saznanja o primedbama Evropske unije koje je pomenuo šef kosovske pregovaračke ekipe Besnik Bisljimi na dva od šest Kurtijevih uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve