Vesti
27.02.2023. 20:51
Beta/RTS

"Težak sastanak"

Oglasio se Vučić posle dijaloga u Briselu

1
Izvor: Beta / AP / Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak bio težak, da je instistirao na formiranju ZSO i da je dogovoreno da se razgovori nastave.

Posle zajedničkog sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da nisu govorili o evropskom predlogu za KiM, nego o implementaciji ranije potpisanog.

"Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano", istakao je Vučić.

"Od svih velikih priča, ništa posebno, dobro je da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze, nadam se da ćemo moći da radimo na implementaciji postojećih dogovora", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da će se razgovori nastaviti, ali da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet.

"Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo. Kada dogovorite ZSO, onda idete dalje, ZSO je na prvom mestu. Plašim se da je tu začkoljica, pa ćemo da vidimo dalje", rekao je Vučić novinarima nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kazao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti na taj sastanak "došao sa idejom da se nešto potpisuje", ali da o tome nije bilo razgovora i da tako nešto nije prihvaćeno.

"Ja čekam da vidim pre svega implementacioni plan koji se tiče prethodno postignutih obaveza", rekao je on.

Vučić je naveo da je razumeo zašto je Kurtiju neprihvatljiva ZSO, ali naveo da su to obaveze koje moraju biti ispunjene.

On je naveo da je do sada jedino dogovoreno da se razgovori nastave i da ništa neće moći da bude dogovoreno dok ne bude "dogovorena ZSO".

Vučić je rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu.

"Do tada bi Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo", rekao je Vučić.

"Evropski savet ima sastanak 23. ili 24. i žele da imaju izveštaj da li smo napredovali u dijalogu i na osnovu njega će se odnositi prema evrointegracijama i jednih i drugih", kazao je predsednik Srbije.

Upitan o mapi puta implementacije tih obaveza, kazao je da na njoj mora da se radi, ali da na početku nje "mora da bude ono što neko ne želi da ispuni, a to je Zajednica srpskih opština".

"Nemamo još mapu puta, moramo da radimo, nema je, kako smo krenuli tako smo stali, sve vreme se priča o implementaciji. Ništa ne može za jedan dan ovo je ozbiljan i naporan proces, otkazaću deo svojih spoljnopolitičkih aktivnosti, putovanja da bi mogao da razgovaram sa Lajčakom, da Srbija ne bude prokazana tog 23. ili 24. marta", rekao je Vučić.

Zajednički sastanak trajao je dva sata, a prethodno su evropski predstavnici održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ne može biti pregovora o novim predlozima dok ne bude formirana ZSO"
Ivica DAčić

Ivica Dačić

22.02.2023. 15:55

"Ne može biti pregovora o novim predlozima dok ne bude formirana ZSO"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je Srbija zauzela jasnu i čvrstu pregovaračku poziciju u dijalogu sa Prištinom, prema kojoj ne može biti pregovora o bilo kakvim novim predlozima dok na Kosovu ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve