Vesti
22.02.2023. 15:55
Beta

Ivica Dačić

"Ne može biti pregovora o novim predlozima dok ne bude formirana ZSO"

Ivica DAčić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je Srbija zauzela jasnu i čvrstu pregovaračku poziciju u dijalogu sa Prištinom, prema kojoj ne može biti pregovora o bilo kakvim novim predlozima dok na Kosovu ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

Polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, među kojima su narodni poslanici, pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih institucija, Dačić je rekao da predstojeća runda razgovora u Briselu, 27. februara, ima "posebnu težinu" jer Beograd želi da ostane istrajan u odbrani nacionalnih interesa, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Diplomatski angažman Srbije i dalje će biti usmeren ka ostvarivanju osnovnih ciljeva i jasno definisanih prioriteta naše spoljne politike. Svakako najteži zadatak pred nama je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ne treba posebno da izdvajam da je Kosovo i Metohija naše najznačajnije političko-bezbednosno pitanje. Sa eskalacijom situacije u Ukrajini povećana je i usmerenost međunarodne zajednice na pokušaje rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine", kazao je Dačić.
 

Naveo je da Srbija i dalje veruje da je članstvo u EU dostižno i da ispunjavanje kriterijuma na putu ka Uniji ostaje "jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta", koji je ujedno i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina.

"U trenutku kada je i sama Evropska unija na svojevrsnom testu i kada jačaju stavovi o potrebi unutrašnje prekompozicije, naša dosledna i više puta ponovljena poruka je da reforma EU mora biti paralelna sa procesom proširenja. Nastojimo da ubedimo ključne donosioce odluka unutar EU da ovi procesi nisu međusobno suprotstavljeni, već komplementarni", dodao je.

Dačić je, međutim, rekao da na evropskom putu Srbije postoje brojni izazovi, prevashodno jer članstvo u EU "i dalje ostaje 'pokretna meta' sa zahtevima koji se usložnjavaju i umnožavaju", a koji su u ovom trenutku posebno opterećeni potrebom usklađivanja sa zajedničkog spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

On je kazao i da je Srbija opredeljena da odnose sa susedima "redefiniše, prevazilaženjem otvorenih pitanja iz prošlosti i usmeravanjem zajedničkih bilateralnih agendi ka budućnosti".

"Ovo nastojanje pokazano je i mojim nedavnim odlaskom u Zagreb, kada sam, između ostalog, podvukao značaj izgradnje poverenja i obnavljanja strateške komunikacije i usaglašavanja ciljeva kao garanta bolje budućnosti. Istorijska pitanja i neslaganja moramo prevazići izgradnjom snažnih temelja i mostova zasnovanih na zajedničkoj budućnosti, jer susede ne možemo da biramo, ali apsolutno moramo da radimo zajedno", naveo je Dačić.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu će Kurti pričati sa Vučićem u Briselu
1

Važan sastanak

21.02.2023. 13:26

O čemu će Kurti pričati sa Vučićem u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, neće biti reči o Zajednici opština sa srpskom većinom.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve