Vesti
20.03.2023. 19:20
Beta

Aljbin Kurti

"Bili smo kreativni i konstruktivni u Ohridu, druga strana odbila predloge"

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ocenio je u ponedeljak da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU na Kosovu, kazao da je "druga strana" u Ohridu "odbila da potpiše" aneks implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i osnovni sporazum u Briselu 27. februara, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

On je zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem informisao ambasadore o toku razgovora u subotu u Ohridu, kao i o rezultatu koji je tamo postignut i dogovoru o tom aneksu.

U tekstu aneksa dogovorenog u Ohridu navodi se da su Kosovo i Srbija u potpunosti posvećene poštovanju svih članova sporazuma i aneksa i da će sve svoje obaveze, koje proizilaze iz njih, sprovesti na odgovarajući način i u dobroj veri.

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog.

Kurti je ocenio da je tim sporazumom otvoren put za dalje podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

"Što se tiče članstva u Savetu Evrope, Kosovo već ima neophodan broj glasova država članica, dok je pravno odeljenje Saveta potvrdilo da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizacija", kaže se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eskobar: "Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor"
1

Potpis nema uticaja

20.03.2023. 15:36

Eskobar: "Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve