Vesti
19.03.2023. 12:01
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o tome zašto ništa nije potpisao u Ohridu

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da nije potpisao Implementacioni aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume sa Prištinom.

"Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo za mene nije. Zbog toga ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo", kazao je Vučić, dan posle celodnevne runde dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu.
 

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao i da su njegove izjave, budući da je predsednik države obavezujuće, i da zato "pažljivo vodi računa o svakoj reči koju izgovara".

"Naravno, u formalno-pravnom smislu, teško ćete pokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja posle svakog samita za svaki slučaj nedvosmisleno govorim o našim crvenim linijama, koje znače da nećemo da priznamo kosovsku nezavisnost ni da prihvatimo članstvo Kosova u UN", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je "spremna da radi na impelmentaciji do svojih crvenih linija".

Ukazao je da Srbija "više ne zavisi samo od prištinske dobre volje", već i od onoga koliko je Beograd "spreman da uradi određene stvari".

"Uvek sam govorio da prihvatamo koncept, da ćemo raditi na implementaciji, da smo spremni na mnogo više nego Priština koja je spremna da potpiše jer bi odatle proistekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću. O tome i te kako vodimo računa, kada ponavljam određene stvari kao papagaj, to ne radim zato što sam glup, nego zato što dobro znam šta radim", kazao je Vučić.

On je rekao da je u vezi sa pitanjem nestalih osoba juče u Ohridu prihvatio "sve dodatne zahteve Prištine osim jednog".

"Nismo mogli da prihvatimo termin prisilni nestanak, jer bi iz toga proistekle obaveze Srbije u pogledu plaćanja ratne odštete Kosovu", kazao je.
 

"Kurti tražio formiranje ZSO na tri nova stuba"

Vučić je, takođe, istakao da je premijer Kosova Aljbin Kurti tokom pregovora u Ohridu tražio formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na tri stuba neprihvatljiva za Beograd, ali da je on uspeo da se izbori da bude primenjeno ono što je ranije dogovoreno u dijalogu.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je kosovski premijer kao prvi stub naveo Ustav Kosova, kao drugi izjavu bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini "jednostrano upućenu" bivšem premijeru Kosova Isi Mustafi da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a kao treći stub tekst zvaničnika SAD, Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara.

 

"Da li je moguće da mi govorite da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst u novinama? Uspeli smo da se izborimo da bude primenjeno ono što je dogovoreno u dijalogu. A da li će biti realizovano ili neće videćemo, nadam se da je moguće, a plašim se da će biti mnogo teže od onoga što danas mislim", kazao je Vučić dan posle celodnevne runde dijaloga sa Kurtijem u Ohridu, koji je održan uz posredstvo EU.
 

On je ukazao da je za Beograd "izuzetno važno" što se u Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem se juče usmeno saglasio sa Kurtijem, "spominju dogovori postignuti u procesu dijaloga".

"Kurti je izneo tri stuba na kojima je želeo da se formira ZSO, što je za nas bilo neprihvatljivo, jer mi imamo potpise na četiri sporazuma o ZSO. Neke je potpisao Hašim Tači, neke Isa Mustafa, neke Ivica Dačić, a jedan ja". Posebno je važan dokument iz 2015. godine koji govori o principima", naveo je Vučić.

Dodao je da je Beogradu ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali više na jugu nego na severu Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sta je cilj formiranja Narodnog pokreta za državu
1

Zbijanje redova

18.03.2023. 18:10

Sta je cilj formiranja Narodnog pokreta za državu

Od prve najave o formiranju narodnog pokreta za državu, sredinom septembra 2022. godine, pa do prvog konkretnog koraka na njegovoj materijalizaciji prošlo je šest meseci. Prethodnog vikenda u Vranju predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić počeo je kampanju za formiranje pokreta koji bi okupio sve – i stranke, i nestranačke ljude, intelektualce, radnike, seljake... A sve to sa jednim ciljem, kako je rekao Vučić – da se očuva država, jer to bi bio pokret za "normalnost, racionalnost, pristojnost i uspešnu Srbiju“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve