Vesti
01.02.2023. 14:15
Beta

"Protivno Ustavu"

Kurti: "Nije moguće formiranje ZSO"

1
Izvor: Beta / European Council / Zucchi Enzo

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine. 

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, kazao da je Kosovo multietničko "iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci". 

"Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", rekao je Kurti. 

Dodao je da "Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara". 

"I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu", rekao je Kurti u Uroševcu, preneo je Kosovo onlajn.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo je oteto od Srbije"
1

Predsednik Hrvatske

30.01.2023. 13:37

"Kosovo je oteto od Srbije"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo oteto od Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve