Vesti
24.05.2024. 16:05
R.E./Kosovo online

Kosovo

Zašto Kurtija brine mogući povratak Trampa

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Mogući povratak Donalda Trampa u Belu kuću zabrinuo je lidere evropskih zemalja, ali i Kosovo, pre svega zbog divlje i nagle promene politike bivšeg američkog predsednika, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Reporteri.

Govoreći na marginama događaja u ODI Institutu za globalne poslove u Londonu, Kurti je rekao da je malo verovatno da će se dugoročna podrška SAD prema Kosovu promeniti, ali da "povratkom Trampa postoji određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije".

"Pitanje nije bilo u tome da bi se moglo nešto loše desiti, već se više radi o brizi oko nečeg nepoznatog. Jednostavno rečeno: Šta će SAD da urade i kako će razmišljati, i kako određena vanredna situacija može da otme celu agendu, to je ono o čemu ljudi najviše brinu“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo online.
 

On je ovu temu pomenuo i u intervjuu koji je dao za portal "Semafor" gde je priznao da ima loše odnose sa Ričardom Grenelom, Trampovim bivšim izaslanikom za mirovne pregovore između Kosova i Srbije. On je dodao da će biti "izazovno" ako Grenel u mogućoj novoj administraciji obezbedi visok položaj u spoljnoj politici ili nacionalnoj bezbednosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve