Vesti
20.05.2024. 15:30
Mihailo Paunović

Savet Evrope

“Ne“ Kosovu ‒ predstava za široke narodne mase

savet evrope, strazbur
Izvor: Shutterstock

Zanimljivo je bilo pratiti politička dešavanja kojima je Srbija bila izložena poslednjih nekoliko dana, naročito ona koja su se dogodila 13. maja.

Tog ponedeljka dve su bile udarne vesti u domaćoj javnosti.  Prva je poseta Olivera Varheljija, a druga je, svakako, odluka kosovskih vlasti da na administrativnom prelazu Merdare zabrane ulazak na Kosovo patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC.

Pored ovih udarnih vesti, ispod radara su prošle još neke vesti koje su podjednako važne i koje, ukoliko se čitaju na pravi način, mogu da nagoveste kakva nas budućnost očekuje... Ali da krenemo redom.

Poseta komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje prošla je zapaženo zbog onoga što je Varhelji izjavio... Pod tim ne mislimo na to da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo treba da uskladi spoljnu politiku sa evropskom, da unapredi demokratiju i vladavinu prava... Jer to su poruke koje svakodnevno dobijamo.

Ova poseta je u domaćim medijima ocenjena kao važna jer je Varhelji licitirao sa datumom kada bi Srbija mogla da postane deo Evropske unije. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varhelji je rekao i da se nada da će Srbija postati članica EU pre isteka mandata naredne Evropske komisije 2029. godine.

“Jasno je da su vrata otvorena. EU je spremna da prihvati nove članice. Za pet godina, da. Savršeno je moguće“, rekao je Varhelji.

Na ovu poruku nadovezao se Aleksandar Vučić rekavši da je njegova procena “da niko neće ući u Evropsku uniju pre Ukrajine, već da samo može da se dogodi da uđe istovremeno sa tom državom.“

“Gospodin Varhelji očekuje da se u narednom mandatu napravi veliki ’Big Bang’ ili veliko proširenje Evropske unije u kojem bi trebalo da učestvuje Srbija. To bi za nas bile izuzetne vesti, ali smo to do sada više puta slušali. Za njih je Ukrajina trenutno apsolutno najvažnija“, rekao je predsednik Srbije.

Ono što je Vučić rekao jedino je ispravno jer ovo nije prvi mamac Evrope kada je reč o članstvu Srbije u Uniji. Ono zbog čega je on “bačen“ u ovom trenutku i zašto se očekuje da će građani Srbije nasesti na već viđenu fintu jeste zbog trenutnih okolnosti.

Tu pre svega mislimo na činjenicu da Evropska unija u ovom momentu nije popularna među građanima Srbije pre svega zbog narativa koji dominira u domaćoj javnosti, a koji se odnosi na to da su upravo zapadne države najzaslužnije za to što će Generalna skupština UN glasati o rezoluciji o Srebrenici, a onda i zbog mnogih drugih situacija i obećanja iz prošlosti.

Istog dana, kao što smo već istakli, patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjen je ulaz na Kosovo gde je trebalo da prisustvuje svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji. Nakon što je vraćen sa Merdara, patrijarh Porfirije je poručio da su “sva vrata ovog sveta za njega otvorena kao što su i naša otvorena za sve“.

Savet Evrope 20. 5. 2024.
Izvor: EPA / HANNIBAL HANSCHKE

“Samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem. Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću“, naveo je patrijarh Porfirije.

O istom slučaju oglasio se i Sabor Srpske pravoslavne crkve koji je saopštio da je zabrana vlasti u Prištini njenom poglavaru da služi liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji isto kao kada bi papi bilo zabranjeno da ode u Vatikan, ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

“Ukazujemo svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i verni narod SPC na prostoru Kosova i Metohije ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija“, naglašeno je u saopštenju.

Ova odluka došla je upravo od onih koji se pozivaju na ljudska prava i koji Kosovo nazivaju najdemokratskijom državom na Zapadnom Balkanu... Kakva su i kolika prava Srba na Kosovu potvrdilo je i to što je 13. maja istekao period od tri meseca koji je Kosovo odredilo za “prelazni period“ nakon kog evro postaje jedino zvanično sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu. Od tog dana oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu da očekuju kazne.

Podsećanja radi, prvog februara stupila je na snagu Uredba banke Kosova prema kojoj je evro jedina zvanična valuta... Iako su se delegacije Prištine i Beograda do sada sastajale sedam puta u vezi sa ovim problemom, problem nije rešen i pitanje je kada će i da li će ikada biti rešen.

Poznajući efikasnost onih koji Srbiji obećavaju Evropu 2029. godine, a već 11 punih godina ne mogu da nateraju Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština, ne treba biti preterani optimista.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nakon poslednjeg sastanka dveju delegacija sa predstavnikom EU, održanog 15. maja, istakao je da je Beograd predstavio šest konstruktivnih predloga o upotrebi dinara, ali da je Priština sve odbila.

“Rešenje ćemo da tražimo i dalje, i vrata razgovora nisu zatvorena za nas jer bez rešenja je teže Srbima na KiM“, rekao je Petković.

U moru loših i komičnih informacija i obećanja kojima su građani Srbije 13. maja bili zapljusnuti, pojavila se jedna na prvi pogled ne tako loša.

Reč je o informaciji koju je prva prenela Koha, a koja govori o tome da komitet ministara u Savetu Evrope neće raspravljati o Kosovu na sastanku 16. i 17. maja, u okviru obeležavanja 75. godišnjice organizacije.

Ovu informaciju dan kasnije potvrdio je zamenik kosovskog ministra inostranih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti.

“Verovatno će ovo glasanje biti odgođeno. Do konačnog odlaganja dolazi kao rezultat konfuzije dva nezavisna procesa, u kom slučaju se Savet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati Lajčakov nacrt statuta i pošalje ga Ustavotvornoj skupštini, takođe u suprotnosti sa dijalogom procesa u Briselu“, napisao je Ahmeti na svom “Fejsbuk“ profilu.

Odluka da Kosovo ove godine ne postane deo vodeće organizacije u oblasti ljudskih prava, nije došla zbog ukidanja dinara, zbog nedozvoljavanja patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo i mnogih drugih situacija kojima se srpskom narodu narušavaju upravo ljudska prava, već zbog toga što Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, na koju se obavezala još 2013.

Da bi Priština mogla da ostane bez Saveta Evrope postalo je jasno još prošle nedelje kada su Francuska i Nemačka zatražile da Priština započne proces formiranja ZSO, što je Kurti ocenio kao uslovljavanje.

S obzirom na to da Komitet ministara zaseda jednom godišnje, najčešće u maju mesecu, definitivni izostanak Kosova kao teme na ovom sastanku značio bi da bi Priština morala da sačeka makar 2025.

A čekaće je isključivo zbog unutrašnje politike koju vodi Aljbin Kurti, koji je po ko zna koji put pokazao da mu je bitan isključivo rejting kod birača, a koji bi definitivno bio narušen ukoliko bi aminovao ZSO i pogazio krilaticu na kojoj je došao na vlast – Zajednica srpskih opština neće proći.

Zbog toga treba razumeti zašto Kurti nije spreman na takav korak, naročito ukoliko se uzme u obzir i to da se već neko vreme u kosovskoj javnosti šapuće o vanrednim izborima.

Zbog toga se Kurtiju ne žuri sa Savetom Evrope ukoliko zna da će mu nacionalistička retorika doneti još jedan mandat.

Odluku Francuske i Nemačke da u ovom trenutku kažu “ne“ Kosovu u Savetu Evrope treba pre svega tumačiti kao poruku Kurtiju, ali i kao mali ustupak Srbiji pred onim što je čeka… A 23. maja čeka je Generalna skupština UN na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

U trenutku diplomatske ofanzive na Beograd, “ne“ Kosovu u Savet Evrope treba i može da se čita jedino kao pokušaj ublažavanja odjeka koji će glasanje u Njujorku izazvati.

Istina je samo jedna, a ona glasi da to što Kosovo neće postati deo SE ove godine nije ništa drugo nego odlaganje neizbežnog i pokušaj EU da se pred građanima Srbije predstavi kao zaštitnica srpskih interesa.

Nije ovo nikakva pobeda Srbije, ovo je samo još jedna predstava u režiji velikih sila i korak ka ostvarenju konačne odluke koju su odavno donele.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve