Vesti
24.12.2022. 13:15
Beta

Kosovo

Brnabić o Kforu, barikadama i kosovskoj policiji

1
Izvor: Beta / AP / Marjan Vucetic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu Kosova i Metohije.

"Ne verujem u takav scenario. Ne bih volela ni da pomislim da bi kosovska policija nasilno krenula da uklanja barikade i da ispunjavaju ono čime je pretio  Aljbin Kurti, a to su ljudski životi, jer bi to značilo da napadaju ljude na barikadama, a tamo su žene, deca i stariji ljudi", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona smatra da "postoji dovoljno razuma, ali ne kod Aljbina Kurtija, koji je objavio novu listu na kojoj su predsednik Srbije i neki članovi njegove porodice", ali da ima razuma "kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora".

Naglasila je da Vlada Srbije ima dobru saradnju sa Kforom. 

"Oni su zaista korektni", rekla je premijerka i navela da Kfor i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.
 
"To pokazuje njihovu ozbiljnost, jer ga nisu odmah odbacili, a nisu se o njemu ni izjasnili. Čekamo da se Kfor oglasi. Verujem da će nešto reći", ukazala je Brnabić.

Premijerka Srbije je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rešenje problema na Kosovu i Metohiji koji je predložila EU, "kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine, koji su potpisali Beograd, Priština i EU, kao garant njegove primene".

"Još uvek čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko-nemačkom predlogu kada prvi sporazum nije implementiran", rekla je ona.

Zapitala je, čak i ako se razgovara o novom sporazumu, ko će garantovati da će biti primenjen, jer će morati da podrazumeva dodatne ustupke obe strane.

Za Brnabić je "pitanje svih pitanja ko će garantovati implementiranje Briselskog sporazuma".

"Uvek smo tu za sve razgovore. A pitanje za EU i SAD je: Ko će da garantuje implementaciju", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ana Brnabić: "Na nas bi se digla kuka i motika da..."
Ana Brnabić

Premijerka Srbije

22.12.2022. 11:20

Ana Brnabić: "Na nas bi se digla kuka i motika da..."

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbi sa severa Kosova, sa protesta u Rudaru najavljenog za 12 časova, "još jednom uputiti molbu" da se poštuju potpisani sporazumi, prvenstveno kako je rekla, Briselski sporazum, ali i da prestane "brutalni teror nad njima".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve