Vesti
06.02.2023. 09:52
Beta

"Neće biti lako"

Brnabić o dolasku Lajčaka: Pritisak se pojačava

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je povodom posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju a pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Ona je za RTS kazala da Lajčak prvo ide u Prištinu i da je, koliko je videla, tamo tema osnivanje ZSO i dodala da je ne zanimaju stavovi premijera Kosova Aljbina Kurtija o tome.

Podsetila da je ZSO dogovorena i ispregovarana pre desetak godina u sklopu Briselskog sporazuma, 2013. i 2015. te naglasila da veruje u garancije medjunarodna zajednice da će tako biti i formirana.

Objasnila je da veruje u garancije međunarodne zajednice zato što, kako je kazala, ne zna na koji način bi garantovali bilo koji drugi sporazum ako taj ne bude ispunjen.

"Neće biti lako", rekla je Brnabić i dodala da očekuje i manipulacije i pokušaje izmena dogovorenog "od strane prijatelja Prištine".

Smatra da sve to, kako je ponovila, "neće biti lako", ali da neće dovesti do uspeha jer je sve o ZSO "na papiru".

Ocenila je i da nikome u svetu, uz rat u Ukrajini i nove tenzije između SAD i Kine, ne odgovara bilo kakav "potencijalni sukob i nestabilnost", te da žele, kako je kazala, "da ugase potencijalna žarišta". Smatra da je stav Zapada "da se stavi tačka" na potencijalne konflikte ali i da se, dodala je, sa dnevnog reda skinu primeri presedana poput Kosova.

Kazala je da je Kosovo oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu, te dodala da je to "bio krupan presedan" kome je prethodilo, bez odobrenja UN, bombardovanje Srbije, 1999. godine.

Podsetila je i na svoj i stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da Beogradu ne odgovara "zamrznuti konflikt" i ocenila da takvo stanje "bilo ko može da odmrzne".

Brnabić smatra i da premijer Kosova želi da nedostatak političke vizije i ekonomskih rezulata nadomesti stalnom političkom nestablnošću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbiju očekuju veliki razgovori i borba za ZSO"
skupština, ATA, 4. 2. 2023.

Aleksandar Vučić

04.02.2023. 08:37

"Srbiju očekuju veliki razgovori i borba za ZSO"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju očekuju veliki razgovori i borba za osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa značajnim ovlašćenjima koja će ulivati poverenje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve