Vesti
23.05.2024. 11:35
Beta

Ana Brnabić

"Na kakvom Balkanu će moje dete sutra da živi"

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predlaganje Rezolucije o međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, "farsa" i da nikad nije bila toliko zabrinuta za mir na Balkanu kao sada.

"Pozivam sve iz Evropske unije (EU) da se zapitaju kako će izgledati Bosna i Hercegovina nakon glasanja o rezoluciji. Da li će biti zemlja koja je mirnija, stabilnija, u kojoj postoji veće razumevanje između Bošnjaka, Hrvata i Srba ili nestabilnija u kojoj je potreban jedan incident da se sve se zapali. A ko je to uradio, pa pre svega Nemačka, a onda i svi oni iz EU i svi oni koji će glasati za ovakvu rezoluciju", rekla je Brnabić za televiziju Pink, naglasivši da su neke zemlje primorane da glasaju i prećeno im je.

Kako je navela, predlagači rezolucije iz Zapadnog sveta su "uzeli šibicu i bacili je".

"Ja imam dete od pet godina, na kakvom Balkanu će to dete sutra da živi. Pa da li ste vi ljudi uopšte normalni, kako će se danas osećati Srbi u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, u Federaciji, Drvaru. Kada će svi - ili da slave ili da plaču. Zašto ste to u radili 29 godina kasnije. Baš ih briga", rekla je Brnabić.

"Sram vas bilo, pre svega vas iz Nemačke, sram vas bilo, šta radite ljudima na Balkanu, svim ljudima na Balkanu, pre svega srpskom narodu ali i svima na Balkanu. Ovo nikome ne donosi ništa dobro. Ali oni imaju svoje mikrociljeve i zbog toga su spremni da žrtvuju sve, da žrtvuju mir i otvore novo žarište", navela je ona.

Kako je rekla, možda je posredno Nemačkoj cilj da reč genocid više ništa neće značiti, kao i da je način predlaganja ove rezolucije početak kraja Ujedinjenih nacija jer se sve čini suprotno njenoj povelji.

Ona je kazala i da su države "bile ucenjene da glasaju protiv Srbije", kako je recizirala, "ne da glasaju za rezoluciju, nego da glasaju protiv Srbije". Prema njenim navodima, pritisak na Mađarsku i njenog premijera Viktora Orbana je "nešto nezabeleženo".

Govoreći o stanju u zemlji, Brnabić je rekla da u "tajkunskim medijima" na "današnji dan nema ništa o rezoluciji", te da se i dalje bave izbornom listom na Vračaru.

Dodala je i da ti mediji svakodnevnim negativnim izveštavanjem o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "direktno pozivaju na njegovo ubistvo".

Ona je upitala i zašto opozicija u Srbiji, kada "ima tako odlične odnose sa Nemačkom", nije pozvala Berlin i uradila nešto za srpski narod, kako je rekla, "ako ne za taj narod, onda barem za mir na Balkanu".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve