Vesti
22.05.2024. 17:00
R.E.

Njujork

"Mi govorimo, jer oni ne mogu" - Srbi koji su doživeli zločine svedoče u UN

Ujedinjene nacije, zastava
Izvor: Shutterstock

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je panel diskusija na kojoj će govoriti žrtve i svedoci rata u BiH, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Panel je počeo minutom ćutanja za žrtve rata u BiH.

Panel diskusiju na temu "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti", na kome će žrtve rata u BiH izneti svoja svedočenja, organizuje Stalna Misija Srbije pri UN, a otvorio je generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović.

Diskusiji prisustvuje i ministar spoljnih poslova Marko Đurić. Na panelu će govoriti Duška i Svetlana Stanić, Ranko Ristić, Dijana Ivanović, Miroslav Jović i stručnjak za pravo Gregori Rodi.

Kako je navedeno na sajtu UN, jednaka pravda za sve žrtve rata u BiH jedini je put ka trajnom miru, stabilnosti i pomirenju. Takođe, navodi se da je bilo više od 100.000 žrtava na svim stranama, kao i da su izvršioci zločina bili na svim stranama. Za porodice žrtava i dalje je teško da se njihov glas čuje i prepozna.

Učesnici diskusije su Srbi koji su doživeli ili bili svedoci stravičnih zločina i u velikoj meri stradali tri decenije. Oni već 29 godina mole za istinu i pravdu i ova diskusija im je prilika da podele svoja svedočenja. Takođe, oni najbolje razumeju bol svih ostalih žrtava i njihovih porodica - bez obzira da li su Bošnjaci, Hrvati ili sugrađani Srbi, navodi se na sajtu UN u najavi panel diskusije.

Sednica Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici, biće sutra održana u Njujorku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve