Vesti
04.07.2023. 21:25
Beta/R. E.

Razgovori u Briselu

Brnabić o neuvođenju sankcija Rusiji i evropskom putu Srbije

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Briselu, da je argument Beograda u razgovorima o neuvođenju sankcija Rusiji bio da se Srbija u vrednosnom smislu uskladila s EU u osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali da ima svoje razloge zbog kojih ne može da uvede sankcije Moskvi.

Ona je kazala da u takvoj situaciji, teško da može da dođe do formalnog napretka u otvaranja pregovaračkih poglavlja ili klastera ali da, u toj situaciji, Srbiji ostaje da radi svoj posao na sprovođenju reformi.

"Da li će sve ostalo što možemo da uradimo biti dovoljno da otvorimo klastere, nadam se da hoće, makar klaster 3 (konkurentnost i inkuzivni rast), jer kada smo bili spremni za otvaranje klastera 3 rat u Ukrajini još nije ni počeo", rekla je Brnabić, prenosi RTS.

Ona je rekla novinarima da je pričala o tome s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

"Mi možemo dalje da implementiramo reforme i to svakako u oblasti vladavine prava i implementacija medijske strategije gde svakako kasnimo", kazala je Brnabić.

"Važno je da Srbija i region iskoriste zamah da ubrzaju i prodube reforme", naveo je Varhelji i dodao da EU podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Naglasila je da postoje još dva pitanja, koja stoje između Srbije i njenog članstva u Evropskoj uniji, a to su normalizacija odnosa sa Prištinom i neuvođenje sankcija Rusiji.

Govoreći o kosovskom problemu, premijerka je istakla da je to jedan od najvećih izazova, koji ne zavisi samo od Srbije.

"Za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u poslednja 24 meseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, provokacije i nestabilnost. Vlada se, uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, trudi da situacija bude mirna i stabilna, koliko god je to moguće", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, to su pitanja koja uvek "iskoče" i izvor su "konstantne frustracije".

"Ali sve u svemu, ako želite da postanete deo kluba, klubu je dozvoljeno da pomeri stativu. Možete da budete frustrirani i nezadovoljni zbog toga, ali ako želite da postanete deo kluba, morate da poštujete njegova pravila", poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da su završeni nacrti dva važna zakona koji treba da idu na javnu raspravu.

"Naravno ono što morama da završimo je razdvajanje u gasnom sektoru", kazala je ona.

Brnabić je rekla da sagovornici u Briselu imaju razumevanja za nastojanje Beograda da očuva stabilnost i mir na Kosovu, "uprkos svakodnevnim pravokacijama".

Ona je navela da je 65 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji iz EU, kao i da 65 do 70 odsto izvoza Srbije ide u zemlje Evropske unije. Kazala je da je to put kojim je Srbija odlučila da ide i da je on najbolji.

Navela je da je Evropska unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

"Ukoliko neko treba da bude deo tog mirovnog procesa, to je svakako Balkan", rekla je Brnabić.

Premijerka je u Briselu razgovarala i s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

Fon der Lajen je rekla da je neophodna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, dok je Mišel naveo da je u razgovoru s Brnabić jasno poručio da su potrebni hitna deeskalacija situacije na severu Kosova i nastavak dijaloga sa Prištinom pod okrljem EU.

Premijerka Srbije je novinarima kasnije rekla da će se nastaviti razgovori o tome kako doći do deesklacije na severu Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Premijerka Srbije dobila poziv da poseti Saudijsku Arabiju
1

Ana Brnabić

03.07.2023. 20:10

Premijerka Srbije dobila poziv da poseti Saudijsku Arabiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić dobila je poziv da poseti Saudijsku Arabiju tokom sastanka u Beogradu sa ambasadorom Saudijske Arabije Osamom bin Dahilom Al-Ahmedijem, saopštila je Vlada Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve