Vesti
05.10.2020. 15:42
R. E.

Muharem Bazdulj

"Mali Šengen" bi poslužio kao ono što se nekada zvala Višegradska grupa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Može li biti neke nove, simbolično nazvane "četvrte Jugoslavije", koja bi bila formalizovana kroz nekakav vid "balkanske ekonomske unije" čiji bi temelji trebalo da počivaju na ideji "mini Šengena". U njoj, naravno, ne bi bilo Slovenije i Hrvatske, jer su one već u Evropskoj uniji, ali bi se zato Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, kao nekadašnjim delovima „druge Jugoslavije“, priključila Albanija.

Pisac i novinar Muharem Bazdulj ocenio je, u razgovoru za Ekspres, da je upravo ta "sugerisana distinkcija“, u pogledu članica nekakve potencijalne unije vrlo važna.

"Jugoslavije više ne može da bude. Mislim da je važno da sadržaj pojmova odgovara pojmovima. Jugoslavija je zamišljena kao zemlja Južnih Slovena. Imate čak i neke istoričare koji tvrde da je u momentu kada Bugari nisu ušli u Jugoslaviju to bilo malo pretenciozno ime, jer nije obuhvatala sve Južne Slovene. Takođe, u obe Jugoslavije Južni Sloveni su predstavljali 85-90 odsto stanovništva. Postojale su, naravno, manjine, poput Nemačke koja je u kraljevini bila najdominantnija, ili pak albanska narodnost, kako se to tada govorilo, kao najdominantnija u socijalističkoj Jugoslaviji. Pa, ipak, himna je bila "Hej Sloveni". Dakle, kada je u pitanju eventualni ekonomski, privredni blok, koji bi se stvorio, koji se sada naziva "mali Šengen", važno je iz više razloga izbegavati, mada mi je jasno odakle ono potiče, to poređenje sa Jugoslavijom", kaže Bazdulj za "Ekspres" i objašnjava zbog čega smatra da je "mali Šengen" dobra ideja.

"Suštinski, mislim da je ideja "malog Šengena" i jače privredne, ekonomske i svake druge saradnje na zapadnom Balkanu, među ovim zemljama koje nisu ušle u Evropsku uniju veoma dobra. Mislim da je dobra iz dva razloga. Prvo, treba reći da se mi zaista najmanje pitamo o tome kakav će biti dogovor Francuske i Nemačke u pogledu toga da li će oni i posle Bregzita imati ideju da se u dogledno vreme Evropska unija dalje šire ili ne. Ako bi odlučili da se dalje šire, "mali Šengen" bi poslužio kao ono što se nekada zvala Višegradska grupa - Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska – kao jedan maltene trening, priprema za pravu stvar, za uzlazak u širu zajednicu.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Može li biti četvrte Jugoslavije

Čak i ako oni odluče da njima ne odgovara dalje širenje EU i primanje punopravnih članica, taj blok koji bi imao 20 miliona stanovnika, kada bi govorili jednim glasom bio bi mnogo kredibilniji pregovarač sa, uslovno rečenom, Briselom ili Berlinom, ili bilo kime. Čak i kad bi se ticalo nekog privilegovanog partnerstva ili, u krajnjoj liniji, neke pozicije da, ako već nećete da nas primite, mi imamo pravo da tražimo alternativne partnere. Pa da se pregovara sa Istanbulom, da se pregovara sa Moskvom... U bilo kojoj situaciji, blok od 20 miliona ljudi i kao tržište i kao neka vrsta kakve-takve sile je mnogo ozbiljniji nego sve ove zemlje pojedinačno. U tom smislu, mislim da je ta ideja dobra."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve