Vesti
17.09.2022. 16:54
R.E./Beta

Evroprajd šetnja

Beograd danas: S jedne strane krst i biblija, a sa druge dugine boje (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Evroprajd šetnja će se održati u Beogradu. Organizatori skupa nisu hteli da odustanu od šetnje uprkos zabranama MUP-a i odluci Ustavnog suda. Zbog pojačanih tenzija policijske snage su raspoređene po prestonici Srbije. Parada ponosa krenuće od Ustavnog suda Srbije, a završiće se u obližnjem Tašmajdanskom parku.

Šetnja gotova, sledi koncert: 

Šetnja pripadnika i simpatizera LGBTI populacije u okviru Evroprajda, koja je počela ispred zgrade Ustavnog suda u centru Beograda, završena je oko 18 časova kod stadiona Tašmajdan, bez većih incidenata.

Policija je nekoliko hiljada učesnika šetnje usmerila kraćom putanjom kroz park Tašmajdan, umesto Bulevarom kralja Aleksandra i Beogradskom ulicom, kako je bilo najavljeno.

Na Crkvi svetog Marka zvonila su zvona dok je kolona prolazila nedaleko od tog zdanja.

Program Evroprajda se nastavlja na stadionu Tašmajdan, gde su najavljeni koncerti Senide, Sare Jo i drugih.

Počela šetanja:

"Ovde smo uprkos zabranama. Hvala svima na podršci. Treba nam pravda i jednakost", poručio je Goran Miletić, organizator Evroprajd šetnje u Beogradu.

 

Na čelu kolone je veliki transparent sa natpisima na srpskom i engleskom jeziku "Šetamo i šetaćemo" i amblemom duginih boja, kao i natpis "Europrajd 2022".

Među okupljenima ima dosta stranaca i oni nose veliki broj zastava, među kojima su belgijska, grčka, švedska, finska, ukrajinska, kao i zastave EU i nekadašnje Jugoslavije.

Prisutni su i predstavnici LGBT organizacija iz Osla, Tbilisija, Valete, Ciriha, Harkova i drugih evropskih gradova.

Evroprajdu prisustvuju partnerka Ane Brnabić, Čedomir Jovanović, ali i izvestilac Evroskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. 

 

Prvi incident: 

Grupa protivnika Europrajda izazvala je oko 17 časova incident u blizini Veterinarskog fakulteta u Beogradu kada je prema kordonu policije bacila više upaljenih navijačkih baklji i topovskih udara.

Policija je potisnula grupu mladića prema Autokomandi i prema parku u blizini Hrama svetog Save.

Na mesto incidenta došlo je pojačanje policije, nakon čega je uspostavljen red.

Aktivisti se okupili ispred Ustavnog suda:

Više od 100 LGBT aktivista okupilo se ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu uoči šetnje najavljene za 17 časova.

Aktivisti nose zastave i kišobrane duginih boja a broj okupljenih iz minuta u minut raste.

U Bulevaru kralja Aleksandra ispred Ustavnog suda postavljen je kordon policije u opremi za razbijenje demonstracija, kao i stotinak metara dalje na drugoj strani te ulice.

Policija je blokirala i deo Takovske ulice na raskrsnici sa Kosovskom ulicom.
 

Krstom i biblijom protiv Evroprajda:

Nekoliko protivnika šetnje u okviru Europrajda, koji su nosili krstove i biblije, ušli su oko 16.30 na mesto gde se okupljaju učesnici šetnje i zgazili veliku LGBT zastavu duginih boja koja je bila raširenja na ulici ispred Ustavnog suda.

Oni su podigli krstove prema LGBT aktivistima i uzvikivali molitve.

Aktivisti Europrajda i policija su ih izgurali niz Bulevar kralja Aleksandra, nakon čega su se oni sklonili u blizinu Crkve svetog Marka, gde je okupljeno još oko 30 protivnika šetnje. 

Okupili se protivnici Evroprajd šetnje: 

Nekoliko desetina protivnika šetnje u okviru Europrajda okupilo se oko 16 časova kod Hrama svetog Save odakle su krenuli u šetnju ka Slaviji.

Kako su rekli reporteru agencije Beta, plan im je da se okupe u Resavskoj ulici, odnosno u blizini mesta gde u 17 časova treba da počne šetnja koju organizuju LGBT organizacije.

Sa njima se nalazi i grupa monahinja koje su navele da su se tu okupile jer smatraju da je Europrajd "atak na pravoslavlje".

Grupu ne prati uniformisana policija ali se sa njima kreće više policajaca u civilu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Litije vode ka rušenju vlasti"
Litija 16.9.2022.

Intervju - Dušan Janjić

17.09.2022. 09:35

"Litije vode ka rušenju vlasti"

Sa Dušanom Janjićem, predsednikom Upravnog odbora Foruma za etničke odnose, razgovarali smo u danu kada je, nakon bezbednosne procene MUP-a Srbije, odlučeno da budu zabranjene obe šetnje zakazane za subotu 17. septembar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve