Vesti
10.12.2022. 16:00
Beta

Ladislav Nemet

Beogradski nadbiskup: "Želimo da sarađujemo sa svim verncima"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Dosadašnji zrenjaninski biskup Ladislav Nemet ustoličen je na svečanoj misi za novog beogradskog nadbiskupa.

Pastirski štap predao mu je, u Katedrali Uznesenja blažene djevice Marije, u Beogradu Stanislav Hočevar, koji je vodio ovu nadbiskupiju više od 20 godina, do odlaska u penziju.

"Želimo da sarađujemo sa svim verncima, posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja nam je ovde starija sestra, kao i sa drugim crkvama i verskim zajednicama" rekao je Nemet, neposredno nakon ustoličenja.
 

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je čestitao na imenovanju i obećao da će nastaviti podršku i saradnju sa Rimokatoličkom crkvom.

Nemet je rekao da čovek može pokrenuti mnoge ratova ali da će Bog delovati u ljudskim srcima "sve dok ne popustimo i uz njegovu pomoć počnem graditi mir".

"Tako je bilo za vreme Drugog svetskog rata i nakon njega, tako je bilo u Avganistanu, Iraku, tako će biti i u Ukrajini", naveo je Hočevar, napomenuvši da čovek nije taj koji će odlučiti sudbinu ovog sveta već Bog.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije je rekao da je Nemet "čovek ovdašnjih prostora, čovek naših naroda, neko ko je rodjen i odrastao u Bačkoj i poznaje dušu svih koji žive u Srbiji".

"Ljudi koji žive u Srbiji znaju, a posebno verujući, da smo jedni drugima potrebni i da niko nije višak", rekao je patrijarh Porfirije.
 

Kardinal iz Budimpešte Erde Peter rekao je, s obzirom na prisustvo biskupa iz više zemalja i pripadnika raznih narodnosti, kao i predstavnika SPC, da danas "hrišćansko srce Evrope kuca u Beogradu".

Kardinal je takodje rekao da je papa Franja odredio zadatak nadbiskupu Nemetu da bude "graditelj mostova".

Obratio se i novi apostolski nuncij Santa Gangemi koji je patrijarhu Porfiriju preneo "izraze dobokog poštovanja i bratske ljubavi" pape Franje.

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Tokom mise, pre nego je uručen pastirski štap Nemetu, pročitan je apostolski nalog pape Franje u kojem je naveo da je Nemet "marljivo služio ljubljenom stadu zrenjanjinskom".

"Zbog tvog tamošnjeg marljivog dušebrižničkog rada, odlučujemo te poslati za biskupa u gore spomenuti grad (Beograd) da iskažeš onu istu ljubav koju si povedočio stadu dosad povrenom tvojoj brizi", naveo je papa Franja u odluci o imenovanju Nemeta za beogradskog nadbiskupa.

Dosadašnji nadbiskup beogradski Hočevar zahvalio je srpskom društvu i državnim vlastima na iskazanom poštovanju prema nadbiskupiji i celoj Katoličkoj crkvi, koja želi, kako je naveo, samo da "služi kulturi dijaloga", kao i da se na svečanosti vidi divno zajedništo Istoka i Zapada.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici države i Islamske zajednice.

Novi nadbiskup Nemet rodjen je u 7. septembra 1956. u Odžacima. Visokoškolsko obrazovanje stekao je u Poljskoj, doktorirao je na Papinskom univerzitetu Gregorijana. Za svešenika je zaredjen 1983, a 2008. je imenovan za zrenjaninskog biskupa.

Predsednik je Međunarodne biskupske konferencije sveti Ćirilo i Metodije, u drugom mandatu, koja okoplja biskupa sa prostora Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Od septembra prošle godine je potpredsednik Veća evropskih biskupskih konferencija.

Govori madjarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski.

Pripada monaškom redu verbita - posvećenom misionarenju, širenju jevandjelja.

Tokom ustoličenja indonežanski vernici predali su mu darove uz prigodnu pesmu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije u Vukovaru: "Ovde smo zbog hrama i molitve"
1

Liturgija u nedelju

16.10.2022. 08:27

Patrijarh Porfirije u Vukovaru: "Ovde smo zbog hrama i molitve"

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je u subotu uveče činu doksologije u Sabornom hramu u Vukovaru, gde je povodom navoda da je ta poseta "čista provokacija", istakao da su tu "samo zbog hrama i molitve".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve