Vesti
26.04.2021. 10:07
Marko R. Petrović

INTERVJU JOSIP PEJAKOVIĆ

Bila jednom jedna zemlja

Josip Pejaković vizual
Izvor: Ekspres

"Bog te maz’o, nema ofanzive koja nije počela ili se završila u Bosni."

Tim bi se rečima Branko Ćopić obratio javnosti danas kroz lik Petra Pepe Bandića, uveren je Josip Pejaković, glumac, pored ostalog zapamćen i po liku Pepe Bandića iz serije "Osma ofanziva" koja je rađena na temeljima istoimenog Ćopićevog romana i romana "Ne tuguj bronzana stražo". Tako bi Pepo Bandić govorio i o današnjoj Bosni, Balkanu, bivšoj Jugoslaviji, planovima koji se za budućnost ovih prostora kuju na nekim drugim mestima... A o svemu tome u razgovoru za "Ekspres", iz svog stana u Sarajevu, iz kojeg zbog pandemije virusa korona ne može da izađe niti u njemu može nekoga da ugosti, priča Josip Pejaković.

I na samom početku razgovora Pejaković brutalno iskreno analizira današnje društvo:

"Eto ja u takvoj zemlji živim gde je i taj sjajni, možda i najbolji pesnik i pisac kojeg je ova zemlja imala, potpuno zaboravljen od onog trenutka kada je odlučio da u ovom paklu više ne živi. Verovatno da ćemo svi mi koji smo zanesenjaci i koji smo petlovi koji kukuriču pre zore isto tako, možda na drugi način, ne skočiti sa mosta, nego skočiti u kosmos gde nam je mesto bilo. Jer u ovoj baruštini, u ovim fekalijama koje nas nisu zaslužile da živimo, jednostavno mogu živeti samo oni kameleoni i oni koji žive od danas do sutra, ne razmišljajući šta će biti od njih i od njihove dece i od svih ovde na svim prostorima. Najbolje je to Kusturica govoreći o ovom prostoru pisao – bila jednom jedna zemlja. Svi smo mi u tom prostoru međusobno otimali komad slobode i podarili njoj, a ne ovim današnjim prostorima, ono najveće. To što smo mi tada njoj podarili više za ove prostore ne važi. Takva filozofija i takva psihologija, takva patologija nema budućnost."

*
*

Sada se opet u Evropi, u svetu, razmatra neko novo rešenje za Balkan. Kako gledate na to? Da li imate poverenje u njih?

"Ma kakvi. Ja sam vaspitan da stranca ni kao turistu ne podnosim."

Zašto?

"Jednostavno niko ovde ne dolazi stvarno da se sunča i da uživa u lepotama. Pogotovo ovi od 1992. godine naovamo, oni dolaze zbog vlastitog interesa. I ta njihova zaverenička potreba da unište takvu zemlju koja je imala perspektivu da pregazi za pet godina Italiju i mnoge zemlje Evropske unije, da Milošević nije ušao tenkovima u platni promet i izabrao ono najgore, a ne program Ante Markovića. I tu je sve. To je sve vraćanje na tu varijantu gde se ta zemlja razbucala. Nije se ona razbucala ni zbog uticaja Rusije, koji nije bio nikakav na tim prostorima, ni zbog uticaja Amerike koji je bio isto tako nikakav. Oni su je razbucali zbog JNA. Koja treća sila? Ona je bila prva sila na svetu. Jer motivacija brani zemlju. Ne brani zemlju atomska bomba koja ne vredi ništa. Sad su tek skontali šta vredi. Najviše vredi korona.

Baciti atomsku bombu znači ubiti 300.000 ljudi i to je sve. Ali napraviti pravi virus, ubiješ 50 miliona ljudi. I nisi Hitler! Ispašće Hitler humanitarac kakvi su ovi novi fašisti koji su sve to organizovali."

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je od 23.4.2021. na svim kioscima...

naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oni će meni nema Bosne
Naslovna strana Ekspresa

Novi broj Ekspresa

22.04.2021. 17:42

Oni će meni nema Bosne

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 23.4.2021. na kioscima, pročitajte:
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve