Vesti
11.01.2024. 10:50
Beta

Vladimir Bilčik

Da li će biti međunarodne istrage o izborima u Srbiji

izbori, glasanje, ATA
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima u Srbiji i da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile.

"Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora”, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta za Glas Amerike (VOA).

Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023.

"Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima je učestvovala vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji", rekao je Vladimir Bilčik.

On je rekao da "želi da ohrabri vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje".

"Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A, ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije. Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje. Kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora – više ne bude tih suštinskih pitanja", precizirao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se slede u potpunosti činjenice koje je utvrdila komisija za praćenje izbora OEBS i da budu deo šireg inkluzivnog dijaloga u političkom spektru Srbije.

"Izuzetno je važno da Skupština Srbije krene sa radom i da vlada preuzme dužnost. Vremena su veoma teška širom Evrope. Ali su to istovremeno i vremena važnih prilika, posebno kada se radi o proširenju Evropske unije. Očekujemo da se formiranje institucija odvija u skladu sa izbornim rezultatima. Mislim da je važno da izborne rezultate u potpunosti prihvate sve strane. To podrazumeva detaljno praćenje bilo kakvih nepravilnosti, a posebno relevantnih zaključaka OEBS-a i izveštaja koji se očekuje u narednim nedeljama", rekao je Bilčik.

On je naveo da se "niko iz Evropske unije nije mešao u izbore u Srbiji".

"Ukoliko postoje takvi izveštaji – potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni. Koliko ja i drugi zvaničnici u ovom gradu koji su posmatrali proces znamo, nije bilo mešanja sa strane Evropske unije. Međutim, postavljaju se brojna pitanja o mogućem mešanju Rusije. Posebno pošto su izbori održani. To je jedna od tema razgovora u Evropskom parlamentu i Briselu, širom institucija Evropske unije".

To, kako je naveo, izaziva zabrinutost, jer je u interesu građana Srbije da se očuva integritet izbornog procesa i da nema spoljneg mešanja bilo kakve vrste.

"Pogotovo ne Rusije, koja nastavlja brutalnu agresiju na Ukrajinu, i poznata je po mešanju u izbore u drugim zemljama. To je zabeleženo širom Evropske unije i SAD. Svesni smo da se u prošlosti Rusija mešala u izborne procese, uključujući i zapadne demokratije. Tako da ovo ne bi bio prvi put", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada će biti konstituisana Skupština Srbije
1

Miloš Vučević

05.01.2024. 22:35

Kada će biti konstituisana Skupština Srbije

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izjavio da je verovatnije da će Skupština Srbije biti konstituisana u februaru, ali da treba sačekati da Republička izborna komisija (RIK) zvanično proglasi konačne rezultate izbora držanih 17. decembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve